2016. november 3. – Csütörtök

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_DSC_2074.jpg„Ez  szóba áll a bűnösökkel és együtt étkezik velük.” Egymást merjük hívni egy-egy finom vacsora elfogyasztására, egy-egy jó film megnézésére, és ha a másik vonakodik biztatjuk, hogy csak jöjjön bátran mert evés közben jön meg az étvágy!! Miért ne mernénk egymást a jóra, az erényes szép életre biztatni bátorítani, ha már mi magunk meggyőződtünk, hogy jó jónak lenni? Jézus nyomában járva, nem hiszem, hogy a mennyei Atyánknak lennének rosszul, félre sikerült gyermekei, akikbe akár genetikai, vagy bármilyen módon bele lenne kódolva a gonoszság, az elvetemültség!
Jézus a maga életével, jóságával egyszerűen meggyőzi az embereket, hogy a szeretet tiszta, becsületes útja járható és nemcsak célravezetőbb, de már itt ezen a földön boldoggá teszi a rajta járókat!! Evés közben jön meg az étvágyunk! Ha megtapasztaljuk, hogy milyen jó békében, szeretetben élni, jó testvérekként itt ezen a földön, akkor egész biztos, hogy csak ezen a Krisztus által mutatott úton akarunk tovább menni! 
Tudom, hogy esendő az ember, egy marék porból születtünk, lehet, hogy újból letérünk a bölcs szeretet útjáról, de azt is tudom, hogy a hajdani jó tapasztalatok, Krisztus jelenlétében meghozott alapvető döntésünk, mint a keljfeljancsit az ólom talpazat, újból lábra állít bennünket!! A társainkba kapaszkodva, bűnbánatot tartunk, és ha kitartunk, a sok próbálkozásból megszületik a remekmű, és a bűntől sebzett arcunkon felragyog Krisztus urunk szép vonása, a jóság, az irgalom, a bölcsesség, és a többi szép erény!!
Szeretettel, 
Csaba t. 
Abban az időben vámosok és bűnösök jöttek Jézushoz, hogy hallgassák őt.  A farizeusok és az írástudók  zúgolódtak emiatt, és  azt mondták: „Ez  szóba áll a bűnösökkel és együtt étkezik velük.” Jézus erre a következő példabeszédet mondta nekik: „Ha közületek valakinek száz  juha   van,   és   egy   elvész  belőlük,   nem   hagyja-e   ott   a kilencvenkilencet, s  nem  megy-e az  elveszett  juh után,  amíg  meg  nem találja? Ha megtalálta, örömében vállára veszi, hazasiet vele,  összehívja barátait és  szomszédait,  és azt  mondja  nekik: „Örüljetek  velem,  mert megtaláltam elveszett juhomat.” Mondom nektek, éppen így nagyobb öröm lesz a mennyben egy megtérő bűnösön, mint kilencvenkilenc igazon, akinek  nincs szüksége megtérésre.
Ha pedig egy asszonynak tíz drachmája  van, és elveszít egy drachmát,  nem gyújt-e világot, nem sepri-e ki a  házát, nem keresi-e gondosan, amíg  meg nem  találja?   És   ha   megtalálta,   összehívja   barátnőit   meg    a szomszédasszonyokat, és  azt mondja:  „Örüljetek velem,  mert  megtaláltam elveszett drachmámat.”  Mondom  nektek, az  Isten  angyalai is  éppen  így örülnek majd egy megtérő bűnösnek.”
Lk 15,1-10