Áldozat

szept6.jpgMíg a fiatalok moziba, strandra mennek, az egyetemista, aki komolyan készül egy nagy,szép hivatásra, görnyed a jegyzetei fölött. Nagy dolgok nem születnek áldozatok nélkül.
A legnagyobb áldozat, Jézus Krisztus keresztáldozata, hiszen: „Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja övéiért.” [Jn 15,13] Szent Margit úgy érezte, azért, hogy Magyarország megmeneküljön, szabad legyen, tiszta legyen, nem prédikálnia kell, hanem vállalja, hogy magát egyedül Istennek adja, királylány létére a legkeményebb, legalantasabb munkákat elvállalta, és testét is sanyargatta.
A történelemből sokat lehet tanulni, de nem kell mindent lemásolni. A középkorban sokan úgy gondolták, hogy Isten iránti szeretetüket fizikai önsanyargatásokkal tudják kimutatni.
Sokan úgy érezték, hogy a testükben dúló vágyakat, indulatokat csak erővel tudják kordában tartani. Tény az, hogy minden embert sok-sok vágya, indulata, hangulata próbálja rángatni, ide-oda vinni. Sajnos, sokszor nem mi döntünk, hanem a bennünk dúló pillanatnyi érzések.
Nagyon sokszor egy fiatal nem azért nem ül neki tanulni, mert nem tartja fontosnak, hanem mert a benne lévő lustaság mást diktál. Sokszor nem azért nem beszélünk szépen, szeretettel valakivel, mert a másik megérdemli a durva bánásmódot, hanem mert nem tudunk uralkodni rosszkedvünkön.
A középkori ember szeretett volna uralkodni testén és indulatain, és mi is vágyhatnánk sokkal jobban arra, hogy saját magunk urai legyünk. Ezeket a kalóz, pillanatnyi hangulatingadozásokat, vágyakat legjobban önneveléssel, böjtöléssel, önmegtagadással lehet sarokba szorítani, uralni.

Hírlevél



HTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„…jó dolog gondoskodni családunkról, jó dolog az asztalfőre ülni, és családfői feladatainkat felemelt fővel, büszkén teljesíteni. Jó látni a párolgó levest kanalazó, kacagó nagycsaládot, jó tudni azt, hogy a meleg étel, a tiszta, szép ruha, a jókedv az én becsületes munkám gyümölcse. […] ha csak egyetlen ilyen percet élhetek át, már azért is érdemes volt megszületnem. Isten ugyanezt a büszke férfiúi örömöt szeretné minden férjnek felkínálni. Isten azt akarja, hogy minden férfi megtapasztalja a családját összefogó, méltósággal az asztalfőre ülő családapa örömét, büszkeségét.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2024. május 5. vasárnap, Györgyi napja van. Holnap Ivett és Frida napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Ő a „befutó prototípus”

Jézus Krisztus életével és halálával megmutatta: „Nézd, Atyám, nem rossz világot teremtettél, hiszen egy valóságos ember képes mindvégig, akár a kereszthalálig a szeretet, a jóság, az irgalom mellett dönteni.”
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube