Örökös szentségimádás

Szentségimádás
2020-ban Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus logója.

„Jóval győzd le a gonoszt”...

jul7.jpgA más vallásúak és a hitetlenek ezzel szemben nem sajnálják arra fecsérelni az idejüket, hogy széles körben terjesszék a Katolikus Egyház elleni vádakat, miközben az Egyház alig védekezik.
A hívek is legtöbbször zavartan és szégyenkezve bizonytalankodnak, ha erre terelődik a szó, az ellenfél pedig elégedetten nyugtázhatja, sikerült lejáratni őket.
Az Egyház valóban nem szentelt nagy erőket arra, hogy tisztázza magát. A krisztusi igazságot – „jóval győzd le a gonoszt” – célravezetőbbnek tartotta, mint hogy a vádakat cáfolja. Sokaknak érdekében állt felnagyítani az egyházunkban valóban meglévő bűnöket, visszásságokat, torzulásokat, hogy a tekintélyét aláássák: a reformáció követőinek (akik szintén alkalmazták az inkvizíciót és végeztek ki sokakat), a felvilágosodás hirdetőinek, a kommunistáknak, a liberális kapitalizmus híveinek, a fundamentalista rezsimeknek és a szektáknak... Az ő egyházellenes fórumaik, irodalmuk súlyosan torzítva terjesztette a tényeket.
Az Egyház bűneinek bemutatása nemcsak túlzó, hanem egyoldalú is. Hallgatnak a vétkeknél sokkal nagyobb számban előforduló jóról, amit Egyházunk hősei, szentjei és névtelen „kisemberei” végeztek: a régi korokban a betegápolást, a szegények felkarolását, a tudomány, az írásbeliség terjesztését, az oktatást szinte kizárólag az Egyház képviselői végezték. Előszeretettel emlegetik a békepapokat, de hallgatnak a többségről, akik nem voltak hajlandóak együttműködni az elnyomó hatalommal, és sokukat ezért kegyetlenül bántalmazták, emberi méltóságuktól megfosztották, sokszor életükkel fizettek. Ugyanezt tették katolikusok ezreivel, akik védték, rejtegették a kirekesztett népcsoportokhoz tartozókat, pl. a zsidókat.
Hálásak lehetünk minden jogos kritikáért, mert szükségünk van arra, hogy szembesítsenek a tényleges hibáinkkal: „Kicsi szívem, még nem érted el a célt, leállt a szellemi, lelki kibontakozásod, fejlődésed.”
Előttünk van egy ideál, amely vonz, hív, vár, és szükségünk van néhány kutyára, aki belénk mar, hogy szaporábban szedjük a lábunkat.
Nem biztos, hogy az Egyháznak jót tenne az állandó tapsvihar. Krisztus sem piros szőnyegen, rezesbanda kíséretében vonult végig az életén. Egyénileg és közösségileg a magunk nagypéntekét, nagyszombatját meg kell járnunk.
Az Egyháznak is újra és újra fel kell mennie a maga Golgotájára ahhoz, hogy meg tudja tapasztalni a húsvéti megtisztult föltámadást, új életet.
Hogy kinek mennyire kellemetlen a saját nagycsütörtöke, nagypénteke...?! Az ember szívesebben vállalna egy finom, emberszabású, könnyedebb keresztutat, de ez nem mindig jön össze, sem az Egyháznak, sem a személyeknek. Biztos, hogy az újjászületések fájdalmához a nagycsütörtökök, nagypéntekek fájdalma is hozzátartozik. Nem hiszem, hogy az lenne a legnagyobb baj, hogy az Egyház támadásnak van kitéve, és ezzel akadályozzák tevékenységünket, hanem inkább az lenne baj, ha nem lennének vízióink, elképzeléseink, ideáink, álmaink, lendületünk...

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Amikor villanyszerelőként cineztünk, elengedhetetlen volt, hogy a rézdrótot savval lemarassuk, hogy teljesen tiszta legyen, mert csak akkor lehetett rendesen összeforrasztani. Ha bármi nem odavaló volt rajta, az lehetetlenné tette a tökéletes eggyé válást. Ha bennem nincs meg a kiüresedés szándéka, ha saját érdekeimhez, álláspontjaimhoz, elképzeléseimhez feltétlenül ragaszkodom, akkor a szeretetem „sántít”. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. augusztus 15. szombat, Mária napja van. Holnap Ábrahám napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Az igaz, őszinte szó

Az Egyház, ahogy a hős forradalmárok is, kezdetben az igaz, őszinte szó erejében bíztak,ennek sikertelensége láttán erőszakot is alkalmaztak, szembeszálltak az igazságtalansággal.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube