1. Állomás - Antal dönt, Istennek és embertársainak szenteli életét.

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Paduai-szent-antal/viewsize/23400ah.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Paduai-szent-antal/viewsize/23400ah.jpg'

23400ah.jpgDicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek!

Miképpen kezdetben most és mindörökké!

Életrajzi adatok:

Portugália fővárosában, Lisszabonban, a főnemesi, vallásos családban született 1195-ben a kis Ferdinánd, kit később mindannyian Szent Antalként ismertünk meg.Tizenöt évesen, 1210-ben szüleinek bejelenti, hogy döntött, Istennek és embertársainak akarja szentelni életet, és felvételét kéri szülővárosában az ágoston-rendi kanonokok közé.

Elmélkedés:
Urunk Jézus Krisztus, te mindig tudtad célodat, szülőföldeden első nyilvános beszédedben olyan világosan megfogalmazod életed céljait. Gyermeked, Szent Antal, Rád szegezett tekintettel, nagyon fiatalon képes saját kezébe venni életét, akár szülei akaratával szemben is megtudja fogalmazni álmait, saját identitását. Dönt, jelentkezik a teológiára, tudatosan elkezdi tanulmányait és döntéséhez hűséges, kitart még ha környezete próbálja is letéríteni önmaga számára kitűzött céljai felé vezető útról. Helyes önismeret, ki vagyok, és most éppen hol vagyok? Hová szeretnék eljutni? Céljaim eléréséhez milyen tulajdonságok, belső értékek, – keresztény szóhasználattal felkészülésre van szükségem, hogy életem álmát, céljaimat elérjem, megvalósítsam mindazt amiért érdemes egy életet, az egyetlen életet oda adni?
Önmagam megvalósításához ki, kik a mestereim, tanáraim, példaképeim? Hol van az az iskola, mely megadja mindazt a tudást, tartást, életerőt melyre vágyom? Hol vannak a társaim, az a csapat, melyben nem csak otthon vagyok, de akikkel együtt célba is érek? Megannyi kérdés melyen egy fiatal elgondolkozhat, s melyben döntenie kell.
Könyörögjünk:
Uram, adj akaraterőt, hogy merjem saját kezembe venni életem sorsát. Türelmes határozottságot, lelki erőt, hogy akarjak dönteni magam felett. Döntsek az időm felett, a mindennapok felett, melyek a te drága ajándékaid, melyekhez hozzá sem tudok tenni, de melyekből el sem akarok venni. Segíts meg Uram, hogy dönteni tudjak szellemi, lelki, fizikai képességeim, értékeim felett, határozzam meg, hogy milyen célra használom a te szent ajándékaidat. Életre szóló döntéseinkhez, Szent Fiad szavaival kérjük a segítségedet: Miatyánk…