Azokért akiknek nem szol az iskola csengő!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Roviden_bcs_2931.jpg

Elkezdődött az oktatás, örömmel, becsületes, komoly elhatározással álljunk neki a tanulásnak, a tanításnak! Ma még a kezünkbe tankönyvet, tollat, szentírást adnak az elöljáróink, de ha nem vesszük komolyan önmagunk formálását, nemesítését, a munkánkat, a keresztény értékeket, akkor  lehet, hogy más politikusok fegyvert, gyilkos szerszámokat fognak a kezeink közé kényszeríteni! 

 

A világon hét milliárd ember él, és közülük 95%-a nálunknál rosszabb körülmények között! A szakemberek szerint 2oo millió gyereknek nem szólt az iskolacsengő az idén sem, számukra nincs tanévkezdés, tankönyv, bölcs, alázatos pedagógus! Őket nem a tanárok, hanem a terroristák keresik meg, és nem ceruzát, hanem kalasnyikovot nyomnak a kezükbe, és azt mondják nekik, hogy harccal a gazdag vidékek mesés kincsei a tietek lehet! 

Egy globális világban egy globális forradalom sajnos nagyon is elképzelhető! A francia forradalom csak egy kis részét érte a világunknak, és mégis kimondhatatlan sok áldozatot követelt! Franciaország minden vagyona, értéke, kincse néhány száz család kezébe összpontosult, és ők képtelenek voltak megosztani a kenyerüket az éhezőkkel! Sajnos az akkori egyház nem állt ki a lenézett, kizsákmányolt emberek mellett, ezért több tízezer papot, szerzetes nővért is megöltek az értelmetlen vérontásban! Oroszországban is hatalmas gazdasági ellentétek alakultak ki a múlt század elejére. A társadalmi rétegek gyűlölettel egymásnak estek. Sajnos a fényűző kényelemben élő uralkodó réteg képtelen volt megosztani a kenyerét a nélkülözőkkel, és elindult az öldöklés! Sok -sok millió áldozat között közel négyezer püspök is ott volt, meghaltak ők is, mert nem voltak képesek a szeretet, a jóság evangéliumával átitatni a társadalmukat! 
Ezek a forradalmak csak egy- egy vidékre, országra terjedtek ki, de mi lesz ha egy globális forradalom mindent elseper? Vajon igazságos az, hogy Amerikában, Európában egy agyondédelgetett kutya a gazdájától naponta több és finomabb  táplálékot, húst kapjon, mind a harmadik világban egy sokgyerekes család? Vajon igazságos, hogy míg egyesek márvány-üvegpalotában laknak, addig csak Afrikában többen élnek az utakon hajléktalanul, mind amennyien mi összesen vagyunk Európában? Vajon igazságos, hogy a gazdag világ szexrabszolgákat tartson saját kényére, kedvére és az egész óceániai szigetek gazdasága a szexturizmusra épüljön? Őszintén, ha szembenézünk világunk jelenlegi helyzetével, szomorúan ki kell mondanunk, hogy nagyon sokszor szörnyű igazságtalanságok haszonélvezői vagyunk! 
Törékeny világunkat nem a fegyveres szövetségek vagy a hatalmas falak védik meg, hanem az evangélium szerinti élet! Krisztus ott sírt Jeruzsálem falai előtt, és valószínű, hogy most is ott sír a fejlett világ megannyi nagyvárosának csillogó, villogó palotája előtt! Biztos, hogy nem azt akarja, hogy nyissuk meg a határainkat, és adjuk át városainkat a szegényeknek, mert egyfelől abból valószínű, csak anarchia, pusztulás lenne, másfelől meg  megvagyok győződve, hogy mindenki a maga szülőföldjén lehet igazán boldog!  Jézus kétezer évvel ezelőtt is azt mondta, hogy mi magunk menjünk el a világ végére az emberekhez, ezért én is azt mondom, hogy induljunk el és létesítsünk az utca gyerekeknek iskolákat, oktatási, nevelési központokat!! Talán még nem késő, menjünk el a harmadik világba és kezdjük el nagylelkűen szeretni, oktatni, nevelni a felnövekvő generációkat mindazokra az értékekre, miket az emberiség nagyjai az évezredek során megfogalmaztak! Sok - sok nyomornegyedben jártam, több mint ötezer gyereket fogadtam be az otthonainkba az elmúlt húsz évben. Azt tapasztaltam, hogy sokszor a felnőttek, a nyomornegyedek lakói számára megnyugvást jelentett már az is, hogy  legalább a gyermekeiket felkaroltuk, hogy legalább nekik kinyitottunk egy emberhez méltóbb életre vezető kaput! Talán ha ma megtudnánk osztani nagylelkűen a mindennapi kenyerünket, akkor holnap a közös gondjainkat jó testvérekként meg tudnánk beszélni, és nagyobb törés, szenvedés nélkül világunkat egy kevésbé háborgó korszak felé tudnánk irányítani!
Mindig van remény!!
Csaba t.