Azokért akiknek nem szol az iskola csengő!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Roviden_bcs_2931.jpg

Elkezdődött az oktatás, örömmel, becsületes, komoly elhatározással álljunk neki a tanulásnak, a tanításnak! Ma még a kezünkbe tankönyvet, tollat, szentírást adnak az elöljáróink, de ha nem vesszük komolyan önmagunk formálását, nemesítését, a munkánkat, a keresztény értékeket, akkor  lehet, hogy más politikusok fegyvert, gyilkos szerszámokat fognak a kezeink közé kényszeríteni! 

 

A világon hét milliárd ember él, és közülük 95%-a nálunknál rosszabb körülmények között! A szakemberek szerint 2oo millió gyereknek nem szólt az iskolacsengő az idén sem, számukra nincs tanévkezdés, tankönyv, bölcs, alázatos pedagógus! Őket nem a tanárok, hanem a terroristák keresik meg, és nem ceruzát, hanem kalasnyikovot nyomnak a kezükbe, és azt mondják nekik, hogy harccal a gazdag vidékek mesés kincsei a tietek lehet! 

Egy globális világban egy globális forradalom sajnos nagyon is elképzelhető! A francia forradalom csak egy kis részét érte a világunknak, és mégis kimondhatatlan sok áldozatot követelt! Franciaország minden vagyona, értéke, kincse néhány száz család kezébe összpontosult, és ők képtelenek voltak megosztani a kenyerüket az éhezőkkel! Sajnos az akkori egyház nem állt ki a lenézett, kizsákmányolt emberek mellett, ezért több tízezer papot, szerzetes nővért is megöltek az értelmetlen vérontásban! Oroszországban is hatalmas gazdasági ellentétek alakultak ki a múlt század elejére. A társadalmi rétegek gyűlölettel egymásnak estek. Sajnos a fényűző kényelemben élő uralkodó réteg képtelen volt megosztani a kenyerét a nélkülözőkkel, és elindult az öldöklés! Sok -sok millió áldozat között közel négyezer püspök is ott volt, meghaltak ők is, mert nem voltak képesek a szeretet, a jóság evangéliumával átitatni a társadalmukat! 
Ezek a forradalmak csak egy- egy vidékre, országra terjedtek ki, de mi lesz ha egy globális forradalom mindent elseper? Vajon igazságos az, hogy Amerikában, Európában egy agyondédelgetett kutya a gazdájától naponta több és finomabb  táplálékot, húst kapjon, mind a harmadik világban egy sokgyerekes család? Vajon igazságos, hogy míg egyesek márvány-üvegpalotában laknak, addig csak Afrikában többen élnek az utakon hajléktalanul, mind amennyien mi összesen vagyunk Európában? Vajon igazságos, hogy a gazdag világ szexrabszolgákat tartson saját kényére, kedvére és az egész óceániai szigetek gazdasága a szexturizmusra épüljön? Őszintén, ha szembenézünk világunk jelenlegi helyzetével, szomorúan ki kell mondanunk, hogy nagyon sokszor szörnyű igazságtalanságok haszonélvezői vagyunk! 
Törékeny világunkat nem a fegyveres szövetségek vagy a hatalmas falak védik meg, hanem az evangélium szerinti élet! Krisztus ott sírt Jeruzsálem falai előtt, és valószínű, hogy most is ott sír a fejlett világ megannyi nagyvárosának csillogó, villogó palotája előtt! Biztos, hogy nem azt akarja, hogy nyissuk meg a határainkat, és adjuk át városainkat a szegényeknek, mert egyfelől abból valószínű, csak anarchia, pusztulás lenne, másfelől meg  megvagyok győződve, hogy mindenki a maga szülőföldjén lehet igazán boldog!  Jézus kétezer évvel ezelőtt is azt mondta, hogy mi magunk menjünk el a világ végére az emberekhez, ezért én is azt mondom, hogy induljunk el és létesítsünk az utca gyerekeknek iskolákat, oktatási, nevelési központokat!! Talán még nem késő, menjünk el a harmadik világba és kezdjük el nagylelkűen szeretni, oktatni, nevelni a felnövekvő generációkat mindazokra az értékekre, miket az emberiség nagyjai az évezredek során megfogalmaztak! Sok - sok nyomornegyedben jártam, több mint ötezer gyereket fogadtam be az otthonainkba az elmúlt húsz évben. Azt tapasztaltam, hogy sokszor a felnőttek, a nyomornegyedek lakói számára megnyugvást jelentett már az is, hogy  legalább a gyermekeiket felkaroltuk, hogy legalább nekik kinyitottunk egy emberhez méltóbb életre vezető kaput! Talán ha ma megtudnánk osztani nagylelkűen a mindennapi kenyerünket, akkor holnap a közös gondjainkat jó testvérekként meg tudnánk beszélni, és nagyobb törés, szenvedés nélkül világunkat egy kevésbé háborgó korszak felé tudnánk irányítani!
Mindig van remény!!
Csaba t. 

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Nem az jut be a mennyországba, aki tudja a teológiát és felmondta a dogmatikát. Persze nagyon jó, ha tudja, nem árt az meg senkinek, de nem elég. Ami bennünket megválthat, az a szeretet mellett való tudatos döntés, a hitből, szeretetből fakadó jó cselekedetek. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. október 19. szombat, Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Tapasztalat

Sokszor megtapasztaljuk, hogy gyengeségünkben segítségünkre siet az Isten. Az embernek tudatában kell lennie annak, hogy hol vannak az ő határai.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube