Tudod-e fiam, hogy mire vállalkoztál?!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Szomjazok_IMG_5657.jpgAntal atyát 1941. szeptemberében szentelte egyedül, külön Márton Áron püspök úr szerzetespappá Gyulafehérváron a püspöki kápolnában, néhány munkatársa társaságában! A kép most készült Szászvároson, Antal atya pappá szentelésének 75-ik jubileumi évében! A képen Antal atya imára kulcsolt keze és egy torta azzal a mondattal, mellyel Áron püspök fogadta a fiatal, szolgálati papságra jelentkező szerzetest! Tudod-e fiam, hogy mire vállalkoztál?!

A megdöbbent fiatalnak a prófétai képességekkel rendelkező Áron püspök elmondta, hogy bár az újságok győzelmi hírekkel vannak tele,1941-ben a német hadsereg, a csatlós, magyar, román, olasz, stb. katonákkal éppen nagy győzelmeiket ünnepelték, mégis az igazság az, hogy Oroszországban több tízezer püspököt, papot öltek meg, az egyházat üldözik, és ez a láng nálunk is fel fog csapni, pusztítani fog! Antal atyát Áron püspök felvilágosította mindarra ami jönni fog, és a fiatal küküllőkeményfalvi szerzetes mindenre igent mondott, vállalta a sorsát, akárcsak rajongásig szeretett nagy püspöke, Márton Áron! 
Erdélyt visszacsatolják a világháború végén Romániához, 1948-ban államosítják az iskolákat, 1949-ben a fiatal plébános a zetelaki híveivel gyalog meg a csíksomlyói búcsúra, hazafelé a lelkes hívek elénekelték a magyar himnuszt is, Antal atyát letartoztatták! Az akkori "vendégszeretet" következménye az a vér nélküli stigma melyet azóta is kezein, lábán, magán hord! Élete, karrierje kettétört, a kommunizmus bukásáig élete kényszerpályán mozog, bujkál szülőföldjétől távol, teszi mit nem látnak, úgy ahogy lehet! 
Nézem a képet és fülembe cseng Antal atya szava! Mindenek tudatában, ha a 75 évet elfújná a szél és ha újból ott állnék Márton Áron előtt a kápolnában, a három diplomával, fiatalon, szó nélkül térdre borulnék, hogy felszentelő, áldott kezét újból rám tegye, és örömmel vállalnám Istenemért és népemért a papságot, az áldozatot! 
Úgy gondolom, hogy egyetlen vértanúság sem könnyű, de a néma évtizedek mártírsága melyet szentéletű Márton Áron és az őt követő papjai, a szerzetesek, világi hívek Istenért, Egyházért, Népükért vállaltak, minden tiszteletet megérdemel! Ezek az emberek, akárcsak a jéghegy víz alatti része, magasba emelnek bennünket, huszonegyedik század erdélyi magyarságát. Hiszem, hogy az ők vére, verejtéke, áldozatos kitartó munkájuk, imájuk szülte többek között a Szent Ferenc Alapítványt és mindazt az egyházi, világi intézményrendszert Erdély szerte, mire büszkék vagyunk! Hiszem, hogy akkor és ott 75 évvel ezelőtt Antal atya nem csak a papságra mondott igent, hanem rám is, és az általunk befogadott árva gyermekeinkre is!  
Nézem az imára kulcsolt kezét, és nagy tisztelettel, hálás szertettel megcsókolom! 
Csaba t.  

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„A nevelés, oktatás nem más, mint alázatos felkínálása mindannak a tapasztalatnak, tudásnak, melynek fényénél mi megértettük és éljük az életünket, mindennapjainkat.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2021. január 16. szombat, Gusztáv napja van. Holnap Antal és Antónia napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Mit hoz a holnap? 2/2

Élni, virágba borulni, gyümölcsöt teremni jó az akácnak.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube