2017. február 28. – Kedd

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_12615181_1049842421724106_8291468655011797436_o.jpg„Bizony  mondom nektek,  mindenki, aki  értem és  az evangéliumért elhagyja  otthonát,  testvéreit, anyját,  apját,  gyermekeit vagy földjét,  százannyit kap;  most, ezen  a világon  otthont,  testvért, anyát, apát, gyermeket és földet – bár üldözések közepette –, az eljövendő világban  pedig  örök  életet.+
A lelki élet kezdetén, én úgy gondoltam, hogy mindenről le kell mondanunk az örök életért. Csak az utóbbi időben figyeltem fel az evangéliumban olvasott mondatra, a "száz annyit kap"-ra. A jó Isten nem csak a fontos lelki dolgokra figyel, hanem pl. a Miatyánk imádságban a mindennapi betevő falatra is. Döbbenetes, hogy én lemondtam papi nőtlenségben a saját gyermekemről, s lám Isten száz annyit adott. A kérdés az, hogy Isten ajándékait ajándékként tudom-e felfogni? Ismerek olyan papot, aki úgy éli meg, hogy az általa lemondott család helyében az egyházközség nagy családját kapta és boldogan éli életét, szép nagycsaládjában teljesedik az élete. Sajnos ismerek olyan házaspárt is, akiket bár a jó Isten megajándékozott 5 aranyos gyermekkel, mégis egymás életét pokollá tették és ma már nem is akarnak találkozni egymással. A gyermekeik sokkal több puszit adnak nekem, a "szentjózsefi értelemben vett apjuknak", mint a természetes szüleiknek.
Istent nagyvonalúságban, nagylelkűségben nem lehet felülmúlni. Ő amikor arra kér, hogy "tömött, túlcsorduló mértékkel adjatok mert nektek is úgy fognak visszaadni", akkor Ő ezt szó szerint, komolyan gondolja, és egészen biztos, hogy adósunk nem marad. Ezért is bátorítok, biztatok mindenkit, hogy merjen nagyvonalú lenni, jószívű és amig teheti két kézzel ossza mindazt mit Isten rábizott, és bölcsen végrendelkezzen anyagi javai felett is. 
Sok szeretettel, 
Csaba t. 
A gazdag ifjúval folytatott beszélgetés után Péter apostol megszólalt,  és ezt mondta Jézusnak:  „Nézd, mi mindent  elhagytunk, és követtünk  téged.”
Jézus így  válaszolt: „Bizony  mondom nektek,  mindenki, aki  értem és  az evangéliumért elhagyja  otthonát,  testvéreit, anyját,  apját,  gyermekeit vagy földjét,  százannyit kap;  most, ezen  a világon  otthont,  testvért, anyát, apát, gyermeket és földet – bár üldözések közepette –, az eljövendő világban  pedig  örök  életet.  Sokan  lesznek  az  elsőkből  utolsók,  az utolsókból pedig elsők.”
Mk 10,28-31