2017. október 27. - Péntek

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Mualkotas_15---1-2.jpgAz idők jeleiből tudunk következtetni!? 
Hosszan néztem egy szívbemarkoló filmet, pusztul az óceán élővilága... Hatalmas számokat mondanak a tudósok, a korallzátonyok, a tengeri élet szülőszobájának 40-45%- a pusztult el az utóbbi években. A film mutatja, hogy ősi halászfalu lakói, egész napos munka után boltban vett halkonzervet bontanak, mert nem fogtak semmit, nekik sem jut ebédre..... Újból és újból elhangzik a kérdés: miért? A tudósok válasza mindenütt ugyanaz: globális felmelegedés, savas eső, a fogyasztói társadalom mindent levadászó polip karjai ... egyszóval emberi kapzsiság, mely mindent megöl! 
Mielőtt bárkit is elítélnék, gondolkodjak el, vajon hányast adnék magamnak "kapzsiságból"? Hány olyan ruhám van mit megvettem, de nem használok? Hány olyan ágyam van, melyben e hónapban nem is aludtam? Folytassam a lelkiismeret vizsgálatot! Igen, lelkiismeret vizsgálatot, mert a kapzsiság ott van a főbűnök között, és sajnos ez az a bűn, mely mint ragályos betegség ott tombol mindannyiunkban, és tény, hogy leginkább ez a mérhetetlen bírvágy felelős világunk pusztulásáért! Többet teszünk a tányérunkba, mint amit meg tudunk enni, és a maradékot kidobjuk! És mindannyian, mindennel ezt tesszük! Olyan félelmetes mennyiségű ruha van forgalomban, hogy a morzsából annyi hullott a földre, hogy egy napszámból a turkálóban tetőtől talpig fel lehet öltözni tisztességesen! A gond az, hogy ahelyett, hogy bűnnek éreznénk a kapzsiságot, még azt is megszóljuk, elítéljük aki nem eléggé életrevaló, nem gyűjt, nem harácsol két kézzel! Büszkén mutogatjuk a házainkat, melyben természetesen nincs gyermekkacagás, csak nagy robajjal előbb - utóbb összedőlő falak, pusztuló lim - lomok! 
Úton vagyunk a bíróság felé, az Élet, melyet ha nem tisztelünk, most is akárcsak a történelem során oly gyakran, elítéli gyermekeit! Az ítélet savas eső, szárazság, kiszáradt kutak, terroristák, háborúk, menekültáradat, pusztulás, szenvedés! 
Van gyógyír! Jézus válasza egyszerű! A Miatyánkban szó szerint megtanította tanítványainak a választ: "Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma"! Minden nap a mindennapit, és nem hatalmas felhalmozott készleteket az örök lakásban! Csak annyit, amennyire valóban szükségünk van, mert ha egy grammal is többet veszek az már kapzsiság, bűn, és a bűn zsoldja a halál! Éppen ezért kérlelhetetlen határozottsággal vadásszuk le és irtsuk ki magunkból korunk sunyi, gyilkos bűnét, a világunkat elpusztítással fenyegető telhetetlen mohóságot, a kapzsiságot!
Csaba t.
Abban az időben Jézus így szólt a sokasághoz: Ha látjátok, hogy nyugaton felhő támad, mindjárt mondjátok: "Eső jön!", és úgy is történik. Ha déli szél fúj, azt mondjátok: "Hőség lesz!", és megjön az is. Képmutatók! Az ég és föld jeleiből tudtok következtetni; a mai idők jeleit miért nem ismeritek fel? Miért nem ítélitek meg magatok, hogy mi az igazság? Amikor ellenfeleddel a hatóságokhoz mégy, igyekezzél még az úton kibékülni vele, hogy a bíróhoz ne hurcoljon. Mert ha a bíró elé visz, akkor a bíró átad a börtönőrnek, a börtönőr pedig börtönbe vet téged. Mondom neked, ki nem szabadulsz onnan, amíg tartozásodat az utolsó fillérig le nem fizeted.
Lk 12,54-59