2018. december 13. – Csütörtök

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_16113019_10207548363327934_5225279401170920948_o.jpg"A mennyek országát... az erőszakosok szerzik meg." Mt 11.11
Jézus az erőszakról beszél, de egészen biztos, hogy nem a terrorizmusról és a robbantásokról, hanem arról az erőszakról, amelyet Keresztelő Szent János saját maga ellen folytat! Jánosnak jobban esett volna bent a városban lakni, szép ruhákban járni, finom falatokat enni, de ő Isten Országáért áldozatokat hoz és a pusztában lakik, durva ruhában jár, és nagyon egyszerű ételeket fogyaszt! Advent nem csak a várakozás ideje, hanem az egyház által megszentelt szent böjt ideje is!
Böjt, önmegtagadás, áldozat, gondolkodtam el ezeken a kifejezéseken? Vállalok tudatosan áldozatot szeretteimért, önmagamért, Isten Országának eljöveteléért? A fogyasztói társadalom el sem tudja képzelni, hogy önmegtagadásokat vállaljunk, mert az a pénz körforgására épült társadalmunk gyengülését, sorvadását jelenti!  A ma embere nem tudja, hogy mit kezdjen az önmegtagadás fogalmával, pedig tudnunk kell, hogy áldozatok nélkül nincs eredmény! Egy orvostanhallgató vagy egy sportoló mennyi áldozatot vállal a  kitűzött céljaiért! Vajon más célokért nem kell, nem jó áldozatokat vállalni?!  
Keresztelő Szent Jánost példaképül állítja elénk Jézus! Ez azt jelenti, hogy a ruházkodásban, táplálkozásban, de az otthonunk felszerelésében, berendezésében is jó lenne ha tudatosan visszafognánk magunkat, legalább most az adventi szent időben! Próbáljam ki a szeretetből tudatosan vállalt böjt, virrasztás, önmegtagadás testet, lelket, jellemet formáló erejét! Érdekes, a világi szakemberek egészségügyi megfontolásból javasolják a böjtöt! Csatolom a kis filmet, érdemes megnézni! 
A boldogságra vezető út: legyünk gyöngédek, jóságosak testvéreinkkel szemben és nagyon határozottak, erőszakosak saját magunkal szemben, akkor célba érünk!
Szeretettel,
Csaba t. 
Abban az időben Jézus így nyilatkozott Keresztelő Jánosról: Bizony mondom nektek: Az asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál. De aki legkisebb a mennyek országában, nagyobb, mint ő. A mennyek országa Keresztelő János napjaitól mindmáig erőszakot szenved, és az erőszakosok szerzik meg. A próféták és a törvény Jánosig mindannyian ezt jövendölték. Ha tudni akarjátok, Illés ő, akinek el kell jönnie. Akinek füle van, hallja meg!  
Mt 11,11-15