2019. január 21. – Hétfő

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_IMG_9276.JPGBöjt!? Egy fogyasztói társadalom gyermekei vagyunk, egy olyan társadalomé, melynek, - ha nem is mondjuk ki hangosan, - a jelszava vedd meg és dobd el! Mérhetetlen pazarlás folyik minden téren! Megvagyok győződve, hogy a XXI század prófétájának a nagy feladata, törés nélkül kivezetni világunkat ebből az élvhajhász, mindent letaroló, mindent felélő, nekem szabad, nekem kijár, liberális világból! 
Böjt: elfogyaszthatnád, megtehetnéd és mégsem teszed meg!? Jó lenne, ha a világunk felfedezné a böjt, az önmegtagadás, a tudatos lemondásban rejlő erőt, értéket!! Aki sok mindentől függ, a nem szabad ember, rabja vagy mindannak mitől léted, boldogságod függ! Akkor vagy igazán szabad, ha a te eredményes életed, boldogságod és boldogulásod nem függ az emberek véleményétől, az összevásárolt ruhától, luxus cikkektől, elektronikus kütyüktől, mindenféle lim - lomtól!! 
Böjt! Vedd tudatosan kezedbe sorsodat, döntsél, minden jó döntés böjt, hisz valamiről le kell mondanod! Tapasztald meg, hogy az amiről lemondtál nem szegényebbé, hanem könnyebbé, szabadabbá tett tégedet! Bármi mit elfogadsz, birtokolsz teher, zsákodba kerül és te hurcolhatod! Teher nélkül a magas hegyek dombokká válnak, de nagy batyúval a kis dombok is megmászhatatlan sziklacsúcsként tornyosulnak előtted! 
Böjt: A tudatosan vállalt lemondás jó illatú virág, miből csokrot készíthetsz Istenednek, ki a Mózesnek adott boldogságra vezető útmutatásnak első mondatában azt kéri tőled, hogy Őt lángoló szeretettel imádd! Ki akarna jóllakni, elnehezedni e föld sarából sarjadt eledelekkel, ha teremtő Istenünk menyegző asztala vár reánk!? Ki akarna pompázni cifra kelmékben, fenntartható pályáról világunkat pusztulásba taszító luxus cikkekben, ha magunkra ölthetjük a jócselekedetek királyi köntösét, az igazi  bölcsesség doktori tógáját, a valódi Isten szeretet égbe röpítő gyönyörű szárnyait?
Uram én nem a finom ételektől, nem is a drága ruháktól, ékszerektől, luxus cikkektől várom lelkem nyugalmát, boldogságát, hanem Tőled ki nemcsak megteremtettél engem, hanem meg is hívtál országodba, a menyegzős lakomára!! Ezért mint szerelmes az őt fojtogató, fölöslegessé váló ruhadarabokat szétdobálva semmi másra nem vágyva szaladok karjaid közé!! Nem a teremtményektől várom boldogságomat, hanem a Teremtőtől, nekem nem ajándék kell, hanem maga az Ajándékozó, nem áldás, hanem az áldást osztó végtelen Szeretet!! 
Szeretettel, 
Csaba t. 
Abban az időben Keresztelő János tanítványai és a farizeusok böjtöltek. Ezért néhányan odamentek Jézushoz és megkérdezték tőle: „Miért van az, hogy Keresztelő Jánosnak és a farizeusoknak a tanítványai böjtölnek, a tieid meg nem böjtölnek?” Jézus így válaszolt: „Vajon böjtölhet-e a násznép, míg velük van a vőlegény? Amíg a vőlegény velük van, nem böjtölhetnek. De jönnek majd napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt. És akkor, azon a napon majd böjtölnek. Senki sem varr régi ruhára új szövetből foltot. Vagy ha igen, akkor az új szövet kiszakítja a régit, és a szakadás még nagyobb lesz. És új bort sem tölt senki régi tömlőbe; vagy ha mégis, a bor szétveti a tömlőt, és a bor is, meg a tömlő is tönkremegy. Az új bor új tömlőbe való.”  
Mk 2,18-22