Erdő Péter: Európában problémákkal küszködik a család intézménye

Az egyháznak az élet kultúráját, az élet különleges méltóságát kell képviselnie, különösen ma, amikor Európában valódi problémákkal küszködik a család intézménye, csökken a születések száma – mondta kedden Bukarestben Erdő Péter. A bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek az Európai Püspökkari Konferenciák Tanácsának elnöki minőségében nyitotta meg a román fővárosban azt a kétnapos nemzetközi konferenciát, amelyet VI. Pál pápa – az emberi élet továbbadásáról szóló – Humanae Vitae kezdetű enciklikája megjelenésének negyvenedik évfordulója alkalmából rendeztek.


VI. Pál annak idején felhívta a figyelmet sokaknak arra a félelmére, hogy a világ népessége gyorsabban szaporodik, mint azt a rendelkezésre álló javak megengednék – idézte fel beszédében Erdő Péter. „Ez könnyen arra indíthatja az államokat, hogy a legradikálisabb eszközöktől se riadjanak vissza a veszély elhárítása érdekében” – idézett az enciklikából az előadó, emlékeztetve a pápai dokumentumnak arra a részeire, amelyekben a születésszabályozás meg nem engedett módszereit veszi számba, rámutatva a súlyos társadalmi következményekre.
„Komolyan megfontolandó, hogy a mesterséges fogamzásgátlással milyen veszedelmes hatalom kerül azoknak a kormányoknak a kezébe, amelyek semmit sem törődnek az erkölcsi törvénnyel. (...) az emberek azért, hogy az isteni törvény megtartásából adódó egyéni, családi, illetve közösségi nehézségeiket elkerüljék, olyan lehetőséget adnának a közhatalom kezébe, melyekkel az a házastársak legbensőbb és legsajátabb feladatába avatkozhatna be” – olvasható VI. Pál enciklikájában, amelyből a bíboros előadásában idézett.
Azóta a fogamzásgátlásnak, a családtervezésnek olyan módjai is elterjedtek, amelyekről akkor még nem volt szó, azokra a későbbi pápai tanítás reagált – mondta a szünetben az MTI-nek Erdő Péter. Kifejtette: elterjedt ugyanakkor az emberi életnek egyfajta szubjektivista és relativista szemlélete, amely szerint sokszor valakinek a saját kényelme befolyásolja a közvéleményt abban, hogy mit tartson helyesnek. Példaként említette az eutanáziát. „Nekünk az élet kultúráját, az élet különleges méltóságát kell képviselnünk. Ebben a tekintetben mind a gyermekvállalásra nyitott család, mind pedig az élet iránti tisztelet társadalmi vonatkozásokat is kap” – hangsúlyozta Erdő Péter.
A bukaresti Szent Teréz Római Katolikus Teológiai Intézetben kezdődött rendezvény előadói között van Francesco Coccopalmerio érsek, a pápai törvénymagyarázó tanács elnöke, Elio Sgreccia érsek, a pápai életvédő akadémia elnöke, Gianfranco Girotti püspök, az Apostoli Penitenciária vezetője, valamint a kánonjog, a teológia, a világi jog, az orvostudomány, a bioetika és a szociológia több neves szakértője.
(MTI)