Jászol és kereszt

Kevés elmélkedés, annál több fordulatokban gazdag - olykor csak „kis színes", mégis mély jelentéssel bíró - történet sorjázik a Székely János püspökkel készült riportkötet lapjain.

A Miért hiszek? című sorozat legújabb, Jászol és kereszt című kötetében a püspökkel Dobszay János beszélget.
A könyvben egy olyan világjárt pap történetei olvashatók, aki alig túl a negyvenen, 2008-ban a Magyar Katolikus Püspöki Kar tagja lett, és esztergom-budapesti segédpüspökként, a magyar katolikus egyház legfiatalabb püspökeként már szép életutat tudhat a magáénak.

Székely János - mint azt a könyvben is megvallja - egyik fő feladatának tekinti, hogy jelen legyen az egyház, a helyi közösségek életében. Bár az új püspök elmélkedései ma már heti rendszerességgel olvashatóak, hallhatóak a katolikus sajtóban, rádióban, ennek a mély, ugyanakkor mindig mosolygós, életvidám papnak az élete kicsit mindig rejtve maradt a nyilvánosság előtt. E könyvben feltárulnak e gazdag életút fontosabb állomásai, köztük a Szentföldön és Rómában töltött tanulmányi évek, az érsekvadkerti cigánypasztoráció. Megismerhetjük az egykori szemináriumi sprituálist, majd későbbi rektort, az ifjúsági és papi lelkigyakorlatok nagy hatású előadóját, s nem utolsó sorban: az embert.

igen.hu