Pápai mise Ammánban

XVI. Benedek pápa miséje AmmánbanA jeruzsálemi latin pátriárka arab nyelvű üdvözletével kezdődött meg vasárnap XVI. Benedek pápa miséje Ammánban.

 

 

A jordániai főváros stadionjában mintegy 25 ezer ember előtt bemutatott mise előtt Fuád Tval pátriárka emlékeztetett arra, hogy az iraki háború kezdete óta több mint egymillió iraki menekült érkezett az országba, köztük 40 ezer keresztény.

„Ez különleges feladatokat ró a jordániai egyházra, jelenlétük azonban lehetőség is népeinknek a szolidaritás gyakorlására" – mondta Tval.
A pápa szentbeszédében hangsúlyozta, hogy a szentföldi keresztények ugyanolyan nehéz körülmények között élnek, mint a Közel-Kelet valamennyi népe. Egyúttal arra biztatta őket, hogy legyen bátorságuk megőrizni hitüket és fenntartani a keresztény egyház jelenlétét „az ősi földek megváltozott társadalmaiban is". Egyben arra is kérte a híveket, hogy vállaljanak szolidaritást a szegényekkel, a menekültekkel, a nagy emberi tragédiák áldozataival, és „építsenek újabb hidakat, hogy lehetővé tegyék különböző vallások és kultúrák gyümölcsöző találkozását".
XVI. Benedek üdvözölte „a szentföldi katolikus egyház gazdag sokféleségét", a térségben ugyanis hat különböző rítus létezik.
Ez volt az egyetlen miséje a katolikus egyházfőnek Jordániában. A pápa a tervek szerint vasárnap délután az Ammántól 50 kilométerre fekvő Betániába, a Jordán folyóhoz utazik. A Biblia szerint itt keresztelkedett meg Jézus Krisztus.
MTI