Brazil püspökök látogatása a Szentatyánál

ImageXVI. Benedek pápa szeptember 7-én Castel Gandolfóban fogadta a nyugat-brazíliai főpásztorokat. A latin-amerikai ország püspökei 2010 szeptemberéig egy éven keresztül összesen 13 csoportban érkeznek ad limina látogatásra a Vatikánba.

Braziliát óriási távolságok jellemzik, kétszázmillió lakója több különböző kultúrához tartozik; s ez sok problémát vet föl az együttélés, a szociális és gazdasági fejlődés terén – mondta a Szentatya a főpásztorokhoz intézett beszédében. A lehetséges nézőpontok közül a fiatalok kérdését emelte ki beszédében, ezzel kapcsolatban fejtve ki a brazil egyház lelkipásztori feladatait. A mai időkben, különösen Brazíliában, több munkásra van szükség az Úr szőlőjében. A társadalom jelentős részét az irányvesztés, a kiégettség, az unalom és az erőszak jellemzi; holott a reményt keresik, a lelki élet és a biztos vonatkozási pontok utáni vágy hajtja őket – emelte ki a pápa.
ImageA Szentatya felidézte a hit és a szeretet megnyilvánulását, amelyet 2007-es brazíliai látogatásakor tapasztalt. Elítélte azonban a II. Vatikáni Zsinat után létrejött szekularizáló hatásait: egyesek a világ felé való nyitást nem krisztusi missziós feladatként értelmezték, hanem átmenetnek a szekularizáció felé. Az etikai kérdésekben való engedménytételek, az együttműködés keresése egyházi méltóságok részéről olyan keresztény értékek terén, mint az egyenlőség, szabadság és szolidaritás, a közvélemény megelégedését váltotta ki; ám elsikkadtak a bűnre, a kegyelemre, az életre, halálra, mennyországra és pokolra vonatkozó hitigazságok – emelte ki XVI. Benedek.
Egyes keresztény közösségek, nem tudatosan, a kívülállók kegyeit keresték, és emiatt sokan csalódottan léptek ki közülük. A mai kor embere azért keresi a keresztényeket, hogy közöttük megtalálja azt, amit sehol máshol: az örömet és a reményt, ami a feltámadt Krisztussal való együttlétből fakad – hangsúlyozta a Szentatya. A szekularizált egyházi közegben felnőtt új generáció szomjazik a transzcendens után. XVI. Benedek pápa arra buzdította a brazil püspököket, hogy dolgozzanak ki hatékony lelkipásztori válaszokat e jelenségre.
A fiataloknak hiteles nevelőkre van szükségük, akik valóban Isten emberei; olyan papokra, akik az egyháznak ajándékozzák magukat, tanúskodva a tisztaságról és a szegénységről, Krisztus példáját követve. Segíteni kell a fiataloknak, hogy megtanuljanak fogékonyak lenni az Úrral való találkozásra a mindennapi szentmisében, megtanulják szeretni a csöndet és az imádságot, elsősorban Isten dicsőségét és a lelkek üdvét keresve – olvasható a Vatikáni Rádió honlapján Benedek pápának a brazil püspökökhöz intézett beszéde.
Magyar Kurír