Krisztustól jövő öröm és remény

Az összezavarodott emberiségnek arra van szüksége, hogy a keresztényekben megtalálja, amit máshol nem lát: a Krisztustól jövő örömet és reményt - mondta a pápa a brazil püspököknek.

Azoknak a fiataloknak, akik a papi hivatást szeretnék választani, de a szekularizáció légkörében nőttek fel, olyan nevelőkre van szükségük, akik valóban Isten emberei. XVI. Benedek pápa nagy hatású beszédet intézett hétfőn délben a nyugat-brazíliai főpásztorokhoz Castel Gandolfo-ban. A hatalmas latin-amerikai ország püspökei egy éven keresztül (2010 szeptemberéig) összesen 13 csoportban járulnak majd ad limina látogatásra a Vatikánba.
Az Európa-nagyságú államot óriási távolságok jellemzik, kétszáz milliós lakosa számos különböző kultúrához tartozik. Ez érthetően sok problémát vet föl az együttélés, a szociális és gazdasági fejlődés terén. A Szentatya a lehetséges nézőpontok közül a fiatalok kérdését emelte ki beszédében és ezzel kapcsolatban fejtette ki a brazil helyi egyház lelkipásztori feladatait. Sajnálattal állapította meg, hogy manapság - és főként Brazíliában több munkásra lenne szükség az Úr szőlőjében. A társadalom jelentős részét az irányvesztettség jellemzi; kiégettség, unalom, az erőszak lesz úrrá rajtuk, holott csak a reményt keresik, a lelkiség és a biztos vonatkozási pontok vágya hajtja őket.
Brazília szeptember 7-én - éppen a pápai audiencia napján - ünnepli Portugáliától való függetlenségének nemzeti ünnepét. A Szentatya felidézte a hit és a szeretet megnyilvánulását, amelyet 2007-es brazíliai látogatásakor tapasztalt. Ugyanakkor elítélte a II. Vatikáni Zsinat után létrejött szekularizáló tendenciát. Egyesek a világra való nyitást ugyanis nem a Krisztus szívéből származó missziós buzgalomként értelmezték, hanem egyfajta átmenetnek a szekularizáció felé. Az etikai kérdésekben való engedménytétel, az együttműködés keresése egyházi méltóságok részéről az olyan keresztény értékek terén, mint az egyenlőség, szabadság és szolidaritás, a közvélemény megelégedését váltotta ki. Viszont elsikkadtak azok a hitigazságok, amelyek a bűnre, a kegyelemre, az életre, halálra, mennyországra és pokolra vonatkoznak.
Nem tudatosan egyfajta önszekularizálásba estek a keresztény közösségek: a kívülállók kegyeit keresték és emiatt sokan csalódottan léptek ki közülük. A mai kor embere ugyanis azért keresi a keresztényeket, hogy náluk megtalálja azt, amit sehol máshol: az örömet és a reményt, ami a feltámadt Úrral való együttlétből fakad - hangsúlyozta XVI. Benedek pápa. Az ebben a szekularizált egyházi közegben felnőtt új generáció pedig a transzcendens után szomjazik. A Szentatya azt javasolta a brazil püspököknek, hogy áprilisi plenáris ülésükön dolgozzanak ki hatékony lelkipásztori válaszokat erre a jelenségre.
A fiataloknak hiteles nevelőkre van szükségük, akik valóban Isten emberei. Olyan papokra, akik az egyháznak ajándékozzák magukat, tanúskodva a cölibátusról és a puritán életről Krisztus, a Jó Pásztor példáját követve. Ezek a fiatalok aztán megtanulnak fogékonyak lenni az Úrral való találkozásra a mindennapi szentmisében, megtanulják szeretni a csöndet és az imádságot, elsősorban Isten dicsőségét és a lelkek üdvét keresve - mondta végül Benedek pápa a brazil püspököknek.
Vatikáni Rádió