Benedek pápa az afganisztáni merénylet áldozatairól, és közelgő csehországi látogatásáról

ImageA vasárnapi Úrangyala imádság alkalmával mondott beszédében a Szentatya két témát érintett: megemlékezett az olasz NATO-konvoj ellen Afganisztánban elkövetett öngyilkos merénylet áldozatairól, és örömét fejezte ki, hogy hamarosan a Cseh Köztársaságba látogat.

 

 

Az afganisztáni robbantásban hat olasz katona és legalább tíz afgán polgári személy halt meg.

A halálos áldozatokról szóló hírekhez soha nem lehet hozzászokni, fogalmazott a pápa. Ezek a tragikus hírek mindenkit megdöbbentenek, aki szívén viseli a békéért, és az emberek békés együttélését folytatott küzdelmet. Imádkozom az olasz és más nemzetek békefenntartó katonáiért, akik a támadások áldozatául estek, és imádkozom az ártatlan civil lakosságért is – fogalmazott a Szentatya.
Beszédének további részében a pápa emlékeztetett arra, hogy egy hét múlva meg kezdi csehországi apostoli látogatását. „a Cseh Köztársaság Európa szívében fekszik. Az elmúlt évszázadban átélt drámai időszakok után a cseh épnek is – mint a kontinens más népeinek – ismét meg kell találnia a hitet és a reményt.” A Szentatya emlékeztetett, hogy elődje, II. János Pál háromszor látogatta meg az országot – 1990-ben, aztán 1995-ben, majd két évvel később, 1997-ben. Elődjéhez hasonlóan ő is az Evangélium múltban és jelenben érvényes üzenetét viszi a cseh népnek. Cseh nyelven kérte a híveket, hogy imádkozzanak apostoli útjának sikeréért.
Benedek pápa mostani, szeptember 26-28-ig tartó apostoli látogatásának mottója „Krisztus szeretete a mi erőnk". A Szentatya ellátogat Brnóba, Prágába, és felkeresi Stará Boleslavot is, ahol a cseh nemzeti szent Vencel, mártírhalált halt.
Magyar Kurír