Balás Béla püspök levele a hitoktatóknak

A tanév kezdetén olyan időkben fordulok hozzátok amikor a nevelés csődjéről beszélnek. Idegen erők most próbálják térdre kényszeríteni nemzetünket.

Kedves Hitoktató Munkatársaim!
A tanév kezdetén olyan időkben fordulok hozzátok amikor a nevelés csődjéről beszélnek. Idegen erők most próbálják térdre kényszeríteni nemzetünket. Technikai játékok feledtetik a testvéri közösséget, személyes joggá torzul az ösztön kiélés, párzássá züllik a szerelem, Isten kimarad a hétköznap után az ünnepből is. Akiket készületlenül ér ez az új evangelizációs helyzet, megzavarodnak, hátat fordítanak a jövőnek. Mivel számukra értelmezhetetlen és fájó ez a világ, ezért – ahogy a maiak mondják-, „trendi” lett a „retro”, zenében, ruhában, művészetben, sőt már a liturgiában is. A Bibliában megélt kivonulás /az exodus/ lényege azonban nem a menekülés, hanem az átmenet /a pászka/, amiben, mint kottában a muzsika, benne búvik a jövő, az Úrnak, majd Jézus Úrnak és Egyházának átmenete a tengernyi ellenálláson.
Hívlak benneteket, szálljunk szembe a széteséssel! A romlás csak akkor haraphat belénk, ha szívünkben feladtuk a reményt, de ezt miért tennénk? Olyan Istenünk van, aki hű marad akkor is, ha mi hűtlenné válnánk /vö. 2Tim 2,13/. Okos programokkal némítsuk el a kishitűek jajongását! Amit nyújthatunk, talán nem a legjobb, de mindenképpen lehet életmentő „morzsa” /vö. Mt 15,27/. Köreinkben ne lehessen sem unatkozni, sem keseregni! Törődjünk bátran az érzékeny és magányos serdülőkkel! Velük nyilván másról kell beszélnünk és máshogy kell foglalkoznunk, mint a kisiskolásokkal. E ponton felismerhető, hogy a kenyérkereső foglalkozásunkon túl, mennyi az Istentől kapott hivatásunk, hiszen az Ő örömhírét nem csupaszíthatjuk „óraadássá”. Itt az is világos, a hitoktató „papi” munkát végez, az egyházmegye legértékesebb tagjai közé tartozik, megbecsülendő, de ami jót tesz, az valójában megfizethetetlen. A Jézussal átbeszélgetett csendjeinkben, majd a gondosan előkészített órákon, a nagyobb hatósugarú találkozókon felejtsük el a kudarcot! Forduljunk újra a jövő felé, a minket váró „Omega” pont felé /vö. Jel 21,6/. Ne feledjétek, ti a kicsik és a kezdők előtt tekintélyek vagytok. Sokan követnek vagy utánoznak benneteket. Fontos a munkátok, nélkülözhetetlenek vagytok, köszönet érte. Végezzétek azzal az elszántsággal, hogy minden tanítványotokban a jó győzzön a rossz felett /vö. Róm 12,21/. A szeptemberi „Véni Sancte” évnyitókon imádkoztunk az iskolába indulókért és a nevelőikért. Isten velünk van, kezdjük tehát örömmel a munkánkat!
Az új lendület mellett tartsuk meg a régi elveket is:
1. A hittancsoport létszáma legkevesebb 10 fő, ettől csak egészen indokolt esetben lehet eltérni. Egy tanítási óra időtartama 45 perc, a hitoktatók lelkiismeretesen töltsék ki ezt az időt. Nem számít két órának az sem, ha az óra 45 percnél tovább tart. Ahol nincs megfelelő lehetőség az iskolai oktatásra, ott a plébániai hitoktatást kell megszervezni.
2. Akit beírattak a Kereszteltek Anyakönyvébe, azt egyúttal az Egyház életébe is, tehát a hitoktatásba és a szentségi életbe is beíratták. Ennek folyamán az elsőáldozást három, majd a bérmálást újabb két éves oktatás előzze meg és ez legyen „katekumenátus” jellegű!
A hitoktatás kapcsán igyekezzenek a szülőkkel is foglalkozni. Érezze meg mindenki, nem templomi ünnepségekre készülődünk, hanem a keresztény gyakorlatot akarjuk elkezdeni. Így válnak az együttlétek hasznossá, a család örömére, majd a szentségek felvétele az egész egyházközség ünnepévé.
A következő tennivalókra hívom fel a figyelmet:
• A hitoktatók (papok is) haladási naplót kötelesek vezetni minden csoportról. A haladási naplókat a tanév végén az Egyházmegyei Hivatalba kell beküldeni ellenőrzésre. Külön felhívom a figyelmet a napló pontos vezetésére. A fejlécben minden adatot töltsenek ki, a ténylegesen megtartott órákról adjon számot. A plébános havonta ellenőrizze és láttamozza a haladási naplót, és ennek alapján fizesse ki az óradíjakat! Ezt is vezessék be a naplóba.
• A hitoktatók munkaköri feladatához tartozik, hogy vasárnaponként a gyerekekkel együtt részt vegyenek a szentmisén, látogassák a hitoktatók számára tartott rekollekciókat, és évente lelkigyakorlaton (továbbképzésen) vegyenek részt. Aki az előző években ezeket nem teljesítette, azok számára csökkentett óradíjat tudunk juttatni.
• A hitoktató magánélete is legyen rendezett, az Egyház és a Haza törvényei szerint! Ügyeljen házassága épségére, lakása, ruházata, viselkedése, beszédje rendjére!
Tájékoztatásul közlöm a hitoktatási felügyelők neveit és elérhetőségét:

Hitoktatási főfelügyelő: Kiss Iván (tel: 85/510-233, 30/758-1846))

Kaposvári kerület: Neumüller Miklós (tel: 82/315-325)

Segesdi kerület: Galambos Ferenc (tel: 85/329-411, 30/433-2162)

Barcsi kerület: Lukácsi Géza (tel: 82/385-273, 30/993-8872)

Dél-balatoni kerület: Neumajer Zoltán (tel: 85/360-046, 30/247-3236)

Bara Adolf (tel: 84/355-315, 20/461-3870)

Somogyvári kerület: Nikli Zsolt (tel: 85/428-124, 30/330-6553)

Kanizsai kerület: Kiss Zsolt (93/360-145)

Csurgói kerület: Csorba Tamás (82/448-301, 30/330-2174)

Kívánok jó munkát, sok örömet!
Kaposvár, 2009. október 10.
Szeretettel:

(Balás Béla egyházmegyétek püspöke)