Az ember a külsőt nézi, de az Úr a szívekbe lát

ImageA papság évében imádkozzunk a papokért és azokért, akik megszentelt életet élnek – hangzott a pápa felhívása az Úrangyala-imádság előtt mondott beszédében.

Az évközi 5. vasárnap olvasmányai (Izajás hívása a küldetésre, Pál és Jézus első tanítványai) alapján az Úrangyala-imádság előtti elmélkedésében XVI. Benedek pápa arra buzdította a papokat, hogy ne korlátaikra figyeljenek, hanem tekintetüket szegezzék az Úrra és az Ő csodálatos irgalmára, térjenek meg szívükben, és továbbra is örömmel hagyjanak hátra mindent érte. Isten nem azt nézi, az ember mit tart fontosnak: az ember a külsőt nézi, de az Úr a szívekbe lát (vö. 1Sám 16,7), és az embereket, szegényeket és gyengéket, akik hisznek benne, a megváltás bátor hirdetőivé teszi – fogalmazott Benedek pápa.
Izajás, Pál és Péter tapasztalataiban azt látjuk, hogy az Istennel való találkozás által az ember felismeri saját alkalmatlanságát és szegénységét, korlátait és bűneit. Ám e gyengeség ellenére az Úr, aki tele van irgalommal és megbocsátással, átformálja és arra hívja az embert, hogy kövesse Őt. A papság évében imádkozzunk az Úrhoz, hogy küldjön munkásokat aratásába, s hogy azok, akik meghallották az Úr hívását, a szükséges mérlegelés után nagylelkűen válaszoljanak erre, nem saját erejükben bízva, hanem megnyitva magukat az Ő kegyelmének működése előtt. Különösen is arra kérek minden papot, hogy az Úr hívására adott nagylelkű válaszukat minden nap Izajás, Péter és Pál alázatával és hitével éljék meg. A pápa arra biztatott mindenkit, hogy bízzák a Szűzanyára hivatásukat, különösen a szerzetesi és a papi életre szóló hívást. Mária segítsen mindenkinek, hogy örömmel és teljes odaadással tudja kimondani az igent az Úrnak – fohászkodott a Szentatya.
Az Úrangyala-imádság után Benedek pápa felidézte, hogy Olaszországban vasárnap ünnepelték az élet napját. A pápa kifejezte: csatlakozik az olasz püspökök e napra szóló üzenetéhez. „A mostani gazdasági válság idején a szegénységet és a nagy társadalmi igazságtalanságokat előidéző mechanizmusok még drámaibban jelentkeznek, sértik az életet, s különösen a leggyengébbeket és a legvédtelenebbeket sújtják. Ez a helyzet arra kötelez bennünket, hogy segítsük az ember fejlődését, hogy le tudja győzni a szegénységet, s mindenekelőtt ébredjen rá: az ember célja nem a jólét, hanem Isten, s az emberi életet annak minden szakaszában védelmezni és segíteni kell. Senki sem ura saját életének, hiszen arra kaptunk meghívást, hogy megőrizzük és tiszteljük a fogantatás pillanatától a természetes halálig” – idézi a pápa szavait az AsiaNews.
Magyar Kurír