Diákok videokonferenciája az érsekkel

ImageDennis Schnurr ohiói érsek kilenc katolikus középiskola diákjainak kérdéseire válaszolt február 4-én egy internetes videokonferencián.


Cincinnati új érseke a La Salle Gimnázium felsőseinek körében, az iskola médiatárában fogadta a többi iskola diákjainak kérdéseit. A kérdezők arcát mindenki élőben láthatta a falra kivetített honlapon. Azokból az iskolákból, amelyek technikai okok miatt nem tudtak bekapcsolódni, a diákok szöveges üzenetben vagy telefonon tették fel kérdéseiket,  amelyek közül egyik-másik megfogalmazását – mint mondták – felnőttek finomították.
A beszélgetésben a 61 éves érsek elmondta, hogy Jézus tanításának hirdetését és a fiatalok bevonását tekinti fő céljának, és aktívabb plébániai szerepvállalásra biztatta a diákokat. A kérdések közt szerepelt a szabadegyházak térnyerése, a háború etikája és az új papi hivatások kérdése is. Schnurr a „hivatások kultúrájának" erősítésére biztatta a plébániákat és az iskolákat, „hogy a fiatalok meghallják Isten hívását".
Az érsek hangsúlyozta: a Katolikus Egyháznak új módon, a modern technikai lehetőségeket felhasználva kell hirdetnie Krisztus tanítását. „Az ember újfajta kommunikációs térbe kerül, ami számomra szokatlan; de azt hiszem, jó dolog" – mondta a videokonferenciáról. Úgy vélte, hasznos kommunikációs forma lehet a főegyházmegye számára, ahol 114 iskolába mintegy 45 ezer diák jár – írja a CNA.
A La Salle Gimnázium technikusa szerint a videokonferencia-technika segítségével az érsek úgy beszélgethet a hívekkel, hogy még csak el sem kell hagynia a szobáját. „Nem állítom, hogy csúcstechnika, de hogy egy gimnáziumban ilyet lehet csinálni, az azért nagyon komoly dolog" – tette hozzá.
Magyar Kurír