Isten szereti az embert

ImageIsten szereti az embert – mondta a Szentatya az Úrangyala alkalmából mondott beszédében 

 

 

 

A nagyböjti időben arra kapunk meghívást, hogy ismét megtapasztaljuk Isten irgalmasságát, amely nagyobb, mint amit elképzelünk, több, mint a mi igazságérzetünk – mondta a pápa a Szent Péter téren összegyűlt zarándokoknak március 14-én délben.

A tékozló fiúról szóló evangéliumi szakasz azt mutatja meg nekünk, hogy Isten szeretetből szabadságra teremtett bennünket, és lelkiismeretet adott nekünk. Isten szenved, ha mi ezt elveszítjük, eltávolodunk tőle, és örül, ha visszatérünk. A tékozló fiú, aki visszatér az Atyához, már nem ugyanaz, aki elment , mondta Benedek pápa , párhozamot vonva a személyiség fejlődési szakaszai és a vallási érettség között.
A gyermekkor vallásosságát az alárendeltség, a függőség határozza meg. Később az ember ettől meg akar szabadulni, felfedezi saját szabadságát és autonómiáját – és ez oda is vezethet, hogy életét Isten nélkül képzeli el, ateistává válik. De éppen ez a felnőtt fázis vezethet el oda is, hogy keressük Isten igazi arcát. Isten soha nem hagy el bennünket, akkor sem, amikor mi eltávolodunk tőle. Szeretetével utánunk nyúl, megbocsájtja hibáinkat és visszahív magához bennünket. Csak akkor tudunk Istennel olyan viszonyba kerülni, amelyet az atya-fiú viszonya és a valódi szabadság jellemez, ha megtapasztaljuk a feltétel nélküli szeretetet és megbocsájtást – mondta a Szentatya.
Magyar Kurír