Véget ért a Szentatya portugáliai útja

ImageXVI. Benedek Portóban: A keresztények Krisztus misszionáriusai 

 

 

 

Péntek reggel a Szentatya helikopterrel Portóba, Portugália második legnagyobb városába utazott, ahova fél tízkor érkezett meg, és ahol Manuel J. Macario do Nascimento Clemente püspök köszöntötte. A pápai mise negyed 11-kor kezdődött az Avenida dos Aliados nevű hosszú téren. Homíliájában XVI. Benedek Mátyás apostolról beszélt.

Mint a pápa mondta, Mátyás apostol Jézus nyilvános működésének szemtanúja volt, és egész életében hűséges maradt az Úrhoz, annak ellenére, hogy sokan elhagyták Krisztust. Péter apostol utóda minket is arra emlékeztet: legyünk Krisztus feltámadásának tanúi. A keresztények az Egyházban és az Egyházzal Krisztus misszionáriusai – mondta XVI. Benedek.
Hozzátette: megváltoztak életünk antropológiai, kulturális, társadalmi és vallási keretei. Az egyház új kihívásokkal néz szembe, és készen áll a párbeszédre a különböző kultúrákkal és vallásokkal. A pápa figyelmeztetett: saját korunk emberiségét kell szolgálnunk.
A szentmise után a Szentatya a portói városházára látogatott, ahol bejegyzést írt a vendégkönyvbe, majd az erkélyről köszöntötte a városháza előtt összegyűlt több ezres tömeget. Végül XVI. Benedek a portói repülőtérre ment, hogy visszatérjen Rómába – írja a vatikáni sajtószolgálat. A Szentatya este hat körül érkezik haza.
Magyar Kurír