Mária nélkül nincsen pünkösd

ImageA Szentlélek tüze különbözik a háború és a bombák tüzétől. A legjobbat hozza ki az emberiségből: az igazságra és a szeretetre kapott meghívását. A Szentlélek ugyanakkor egységet teremt az Egyházbon belül. Minden nyelven kifejezi magát, de nem szoríthatják korlátok közé politikai, faji vagy kulturális szempontok – hangsúlyozta a pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott ünnepi szentmisén.


„Amikor egy ember vagy egy közösség csak saját módján tud gondolkodni vagy cselekedni, eltávolodik a Szentlélektől" – mondta a pápa szentbeszédében. A keresztényeknek egy mindent átfogó Egyház építésén kell munkálkodniuk. Az egységre való törekvés azonban nem jelenti a különbözőségek egységesítését.
„Pünkösdkor az apostolok különböző nyelveken beszéltek, hogy mindenki a saját nyelvén értse az üzenetet. Az egység Lelke abban mutatkozik meg, hogy sokan megértik. Az egyház eredendően egységes és sokféle."
Ahogy az apostolok, minden keresztény arra kapott meghívást, hogy engedje magát lángra lobbantani e tűz által. Benedek pápa arra bátorította a jelen lévő hívőket, hogy a birtoklás logikáját maguk mögött hagyva Krisztus tüzével égjenek, és őt kövessék.
Nincsen pünkösd Mária nélkül – szögezte le a Regina Coeli előtt beszédében a pápa. Így volt ez az emeleti teremben, ahol a tanítványok imádkoztak néhány asszonnyal és Máriával, Jézus anyjával együtt, olvassuk az Apostolok Cselekedeteiben (1,14). Az egész történelem során és ma is az egyháznak szüksége van a Szentlélek erejére – hangsúlyozta a pápa a Szent Péter téren, a Regina Coeli-imádság után elmondott beszédében. A Szentlélek nélkül az egyház olyan lenne, mint egy vitorla szél nélkül. A pünkösd nem egyszeri történelmi esemény, hanem újra és újra megélhetjük az egyházban. Nemcsak az emeleti teremben, hanem a történelem során újra és újra megtörténik a pünkösd, ilyenek voltak például a nagy zsinatok, a II. Vatikáni Zsinat is. Ilyenek az egyház nagy rendezvényei, mint egy plébániaközösség ünnepe vagy egy nagy ifjúsági találkozó, ahol a fiatalok érzik: Isten arra hívja őket, hogy életüket építsék a szeretetre.
A pápa emlékeztetett arra is, hogy hétfőn Kínáért hirdetett imanapot az egyház, és arra kérte a hívőket, hogy imádkozzanak a kínai egyházért és a katolikusok közötti egységért az egész világon.
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Ma 2019. július 19. péntek, Emília napja van. Holnap Illés napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Vegyük észre...

A Katolikus Egyház kétezer éves történelmében előforduló sajnálatos és szégyenteljes kisiklásokon, bűnökön lehet botránkozni, de legyünk legalább ilyen érzékenyek a mai korban meglévő igazságtalanságokra, erőszakra is!
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube