Mária nélkül nincsen pünkösd

ImageA Szentlélek tüze különbözik a háború és a bombák tüzétől. A legjobbat hozza ki az emberiségből: az igazságra és a szeretetre kapott meghívását. A Szentlélek ugyanakkor egységet teremt az Egyházbon belül. Minden nyelven kifejezi magát, de nem szoríthatják korlátok közé politikai, faji vagy kulturális szempontok – hangsúlyozta a pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott ünnepi szentmisén.


„Amikor egy ember vagy egy közösség csak saját módján tud gondolkodni vagy cselekedni, eltávolodik a Szentlélektől" – mondta a pápa szentbeszédében. A keresztényeknek egy mindent átfogó Egyház építésén kell munkálkodniuk. Az egységre való törekvés azonban nem jelenti a különbözőségek egységesítését.
„Pünkösdkor az apostolok különböző nyelveken beszéltek, hogy mindenki a saját nyelvén értse az üzenetet. Az egység Lelke abban mutatkozik meg, hogy sokan megértik. Az egyház eredendően egységes és sokféle."
Ahogy az apostolok, minden keresztény arra kapott meghívást, hogy engedje magát lángra lobbantani e tűz által. Benedek pápa arra bátorította a jelen lévő hívőket, hogy a birtoklás logikáját maguk mögött hagyva Krisztus tüzével égjenek, és őt kövessék.
Nincsen pünkösd Mária nélkül – szögezte le a Regina Coeli előtt beszédében a pápa. Így volt ez az emeleti teremben, ahol a tanítványok imádkoztak néhány asszonnyal és Máriával, Jézus anyjával együtt, olvassuk az Apostolok Cselekedeteiben (1,14). Az egész történelem során és ma is az egyháznak szüksége van a Szentlélek erejére – hangsúlyozta a pápa a Szent Péter téren, a Regina Coeli-imádság után elmondott beszédében. A Szentlélek nélkül az egyház olyan lenne, mint egy vitorla szél nélkül. A pünkösd nem egyszeri történelmi esemény, hanem újra és újra megélhetjük az egyházban. Nemcsak az emeleti teremben, hanem a történelem során újra és újra megtörténik a pünkösd, ilyenek voltak például a nagy zsinatok, a II. Vatikáni Zsinat is. Ilyenek az egyház nagy rendezvényei, mint egy plébániaközösség ünnepe vagy egy nagy ifjúsági találkozó, ahol a fiatalok érzik: Isten arra hívja őket, hogy életüket építsék a szeretetre.
A pápa emlékeztetett arra is, hogy hétfőn Kínáért hirdetett imanapot az egyház, és arra kérte a hívőket, hogy imádkozzanak a kínai egyházért és a katolikusok közötti egységért az egész világon.
Magyar Kurír