Támogatni kell a világiak missziós tevékenységét

ImageA pápa buzdítása az ázsiai katolikusoknak

Augusztus 31. és szeptember 5. között tartották Szöulban az ázsiai világi katolikusok kongresszusát, amelyre Benedek pápa is üzenetet küldött. Ez volt az első alkalom, hogy egy pápa üzenetben fordult az ázsiai világi hívőkhöz, és azt kérte tőlük, hogy minél nagyobb mértékben vegyenek részt az evangélium terjesztésében.
A pápa hangsúlyozta, hogy támogatni kell a világi keresztények missziós tevékenységét ezen a kontinensen, amely oly nagyon szomjazza Jézus Krisztus igazságát. „A legmagasabb rendű szolgálat és a legnagyobb ajándék, amelyet az egyház adhat Ázsiának…, hogy tanúskodik Jézus Krisztusról, az egész emberiség megváltójáról”. Kifejezte reménységét, hogy ez a találkozó új erőt ad a résztvevőknek ehhez a szent küldetéshez. Fontos szerepük van a világiaknak abban, hogy segítsék a családokat, a szegényeket, az elnyomottakat, megbocsássanak az üldözőknek, hozzájáruljanak egy igazságos és szolidáris társadalom kialakításában.
Ez volt az első alkalom, hogy egy pápa üzenetben fordult az ázsiai világi keresztényekhez és azt kérte tőlük, hogy minél nagyobb mértékben vegyenek részt az evangélium terjesztésében  írja az Asia News. A legnépesebb kontinens evangelizációja már II. János Pál pápa számára is alapvető fontosságú volt. Ő a harmadik évezredről úgy beszélt, mint Ázsia évezredéről. XVI. Benedek idézte is elődjét: „Az ázsiai népeknek szükségük van Jézus Krisztusra, az ő evangéliumára, mert a kontinens szomjazza az élő vizet, amelyet csak ő képes megadni” (Az Egyház Ázsiában kezdetű apostoli buzdítás).
Benedek pápa azt kérte az ázsiai katolikusoktól, hogy aktívan vegyenek részt a helyi keresztény közösségek kialakításában, és találjanak új utakat, amelyeken a társadalom minden egyes rétege számára hirdethetik az evangéliumot. Felsorolta, melyek azok a fontos területek, ahol az evangélium igazságáról tehetnek tanúbizonyságot: a család, amely a házastársi szeretet színhelye, az élet védelme a fogantatástól a halálig, a szegények és elnyomottak segítése, megbocsátás az ellenségeknek és az üldözőknek. Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a „az igazságosság, az őszinteség és a szolidaritás a munkahelyen…, és a részvétel a közéletben”.
Arra buzdította a híveket, hogy miután ők felfedezték Jézus igazságát, a vele való élet örömét és szépségét, vigyék el másoknak is a kegyelem örömhírét.
Kérte a résztvevőket, hogy ne riadjanak meg a nehézségek, a rájuk bízott feladat nagysága miatt, hanem bízzanak a Szentlélek csodálatos segítségében, mert ő megnyitja a kaput Jézus előtt, aki az út, az igazság és az élet, és az ember minden vágyakozásának beteljesedése.
Magyar Kurír