A Szentatya üzenete a Iustitia et Pax Pápai Tanács plenáris ülésére

„Sürgős a katolikus hívek képzése, akik a közjó érdekében következetesen tevékenykednek a politikában” – a Szentatya üzenete a Iustitia et Pax Pápai Tanács plenáris ülésére

A Iustitia et Pax Pápai Tanács november 4-én és 5-én tartja plenáris ülését Rómában, amelynek megnyitóján felolvasták a Szentatya a dikasztérium elnökéhez, Peter Kodwo Appiah Turkson, ghánai bíboroshoz írt üzenetét. XVI. Benedek köszönetet mondott a pápai tanács sokrétű munkájáért, amellyel az egyetemes egyházat és a Szentszéket támogatja a társadalom megújult evangelizálása érdekében a harmadik évezred elején.
Üzenetében utalt a Caritas in veritate k. enciklikájára, amelyben így fogalmazott: „a fejlődés elsőrendű és alapvető összetevője Krisztus hirdetése” (vö. n.8.). Csakis a remény által fenntartott, a hit és az értelem által megvilágított szeretetettel lehetséges teljesíteni az ember teljes fejlődésére, továbbá az egyetemes igazságosságra irányuló célkitűzéseket. A társadalom építése az Isten szeretete által vezérelt lelkiismereten nyugszik, ebből kifolyólag a helyesen vezetett élet kialakítására törekszik mindig a transzcendenst állítva az első helyre.
A Szentatya üzenetében felidézte továbbá a Caritas in veritate k. enciklikában megfogalmazott, a népeket, a családokat, az intézményeket érintő alapvető problémákat, amelyek a globalizációval egyre inkább megváltoznak, súlyosabbá válnak. Az államok közötti koordináció teret enged az egyenlőtlenségnek, a gazdasági és pénzügyi hatalmat birtokló csoportok uralmának, amelyek meghatározzák és irányítják a politikai életet az egyetemes közjó kárára. A megoldás érdekében tehát sürgetővé vált a katolikus laikus hívek képzésének feladata az egyház társadalmi tanításának tükrében, ugyanis mindenekelőtt az ő közvetlen kötelességük az igaz társadalmi rend kialakításáért való elkötelezett munka.
A katolikus laikus híveknek azonban tevékenységük folyamán szükségük van a főpásztorok és papok segítségre, akik mindig képesek a lelkiismeret megtisztítására szolgáló lelkipásztori szolgálatra, továbbá a lelki segítségnyújtásra és támaszra a társadalomban folytatott világi tanúságtétel során. Olyan laikus híveket kell formálni, akik képessé válnak a közjó érdekében tevékenykedni, különösen az olyan összetett valóságokban, mint a politika – fogalmazta meg XVI. Benedek pápa.
Iustitia et Pax Pápai Tanácsa elnökének, Peter Turkson bíborosnak címzett üzenete végén a Szentatya annak a reményének adott hangot, hogy a pápai dikasztérium továbbra is elkötelezetten folytatja munkáját az egyházi szeretetközösség és annak minden tagja érdekében.
(hh) 

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Bizalom nélkül minden nevelési, oktatási erőfeszítésünk hiábavaló. A leggondosabban elkészített levesben is elég egy légy irritáló jelenléte ahhoz, hogy ehetetlen legyen.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2021. január 20. szerda, Fábián és Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Ki hiszi el ma már, hogy Isten a világot hat nap alatt teremtette?! 4/4

Mekkora öröm lehetett a teremtő Atyának, mikor gyermeke két lábra állva elindult, és kimondta első szavait.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube