Nincs járványveszély Csíksomlyón

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Unnepek_csiksomlyo17.jpgA megjelent hírekre reagálva Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke újból felhívja a figyelmet, hogy térségünkben nincs járványveszély. A megyei tanács elnöke Tar Gyöngyivel, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetőjével és Urbán Erik ferences szerzetessel a csíksomlyói búcsú egyik főszervezőjével is egyeztetett a média által tematizált állítólagos kanyaróveszélyről. A közegészségügyi igazgatóság vezetője, Tar Gyöngyi szerint a roma közösségben valóban van egy gócpont, amelyet tematizál a média, de nincs szó járványról és nincs ok a pánikra.

- Nincs járvány, a lakosság jelentős része be van oltva kanyaró ellen. Ugyanakkor a búcsú szervezésében semmilyen változást nem okoz és különleges járványtani intézkedésekre sincs szükség – hangsúlyozta Tar Gyöngyi. A közegészségügyi szakember felhívta arra a figyelmet, hogy részükről egy figyelmeztetést fogalmaztak meg, hogy egy gócpont van Csíksomlyón, de nincs ok a pánikra, hiszen a roma közösségben kialakult gócpontból a 18 fertőzött gyereket kórházban kezelik, a többi gyerek pedig megkapta az oltást. Ugyanakkor a szakember felhívja a figyelmet, hogy a nagy tömegek járványtani szempontból eleve veszélyt rejtenek, de a lakosság nagy része megkapta az oltást. Akik esetében nem lehet biztosra tudni, azoknak javasolt, hogy kerüljék a nagy tömegeket.
Urbán Erik ferences szerzetes szerint minden évben történnek sajnálatos esetek, és azt javasolják a zarándokoknak, hogy saját felelősségre, de vegyenek részt a búcsún.
– Az előkészületek zavartalanul, rendben folynak, a pünkösdi búcsúra zarándokolókat szeretettel várjuk a kegyhelyre, amely elő van készítve az előző évekhez hasonlóan a nagyszámú zarándokcsoport fogadására – mondta a szerzetes. Urbán Erik és a megyei tanács elnöke szerint rémhírek nem szabhatnak gátat a pünkösd megünneplésének, amely az összmagyarság egyik legnagyobb eseménye.
Borboly Csaba továbbra is hangsúlyozza, hogy nem tesz jót a térségnek a hangulatkeltés, beárnyékolhatja a pünkösdi ünnepeket, ha a média a kanyarójárvánnyal riogat.
– Nagyobb az esélye egy lábtörésnek, mint hogy valaki elkapja a kanyarót a csíksomlyói búcsún – véli a megyeelnök.
www.erdely.ma