Székelyföldi Vándorbölcső Program

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_csinodmontas.jpgKedves Barátok, Rokonok, Ismerősök!

Tegnap indítottuk útjára a csinódi ökumenikus kápolnától a Székelyföldi Vándorbölcső Programot. Tudatosan választottuk erre az alkalomra Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét, hiszen Mária igene üzenet a ma élőknek is. Mivel ez az ünnep idén egybeesik virágvasárnappal, ezért az alcsíki főesperes úr döntése alapján egy nappal korábban került sor a búcsús misére, amelyre mintegy száz érdeklődő jött el Székelyföld és Magyarország különböző településeiről. Akik eljöttek, s vállalták a havas úton történő utazás izgalmát, különleges élményekben részesültek. Az áldott állapotban lévőket, a kisgyerekeket és az idősebb embereket lovas kocsiszánok szállították a kápolnához. Nagy örömünkre sok kisgyerekes család jött el a hívó szóra, s olyan kismama is volt az ünneplők között, aki jövő héten hozza világra negyedik gyermekét.

A Kovács István-László csíkszentgyörgy-bánkfalvi segédlelkész által celebrált szentmise ideje alatt kisütött a Nap és a kápolna fölött szivárvány jelent meg. Ugyanígy a kápolna felszentelésének reggelén is szivárvánnyal jeleztek az égiek.
Nagy örömünkre a vándorbölcsőket megvásárló támogatóink közül is többen megjelentek a rendezvényen, és a szentmise után öt bölcső átadásra került sor. Érkeztek bölcsőért Zetelakáról, Kézdivásárhelyről, Mikóújfaluból, Csíkszeredából és Zágonból. A következő bölcső kihelyezésére húsvétkor Székelyudvarhelyen kerül sor.
A kápolna szív alakú ablaka előtt elhelyezett bölcsőkbe jelképesen Lövétéről kölcsönzött, helyi népvisletbe öltöztetett babák hirdették, hogy ezt a Homoród-menti nagyközséget nemrég az ezer gyermek falujaként emlegették.   A középen elhelyezett faragott bölcsőt Csepel Polgármesteri Hivatala ajándékozta, a többi bölcső Veres Ferenc sepsiszentgyörgyi fafaragó-asztalos műhelyéből került ki. Egy bölcsőt maga az asztalos ajándékozott a programnak.
Nagy örömünkre a Nyárád-mentén is megtörtént az első bölcső átadása és tegnap kaptuk a hírt, hogy éppen a program indításának napján született meg az a kisbaba, akit elsőként fognak ringatni benne.
Magyarországon a Három királyfi, három királylány mozgalom által működtetett vándorbölcső program fővédnöke Áder János köztársasági elnök úr felesége, Anita asszony. A székelyföldi vándorbölcső program fővédnökségét Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és felesége, Ildikó asszony vállalták. Ők három gyermeket nevelnek példaértékű módon.
A vándorbölcső programhoz továbbra is fogadjuk a felajánlásokat és bölcsőket fogadó családokat. Korábban használt, de most elfekvőben lévő bölcsőket is ajánlottak már fel a programhoz. Ilyeneket is szívesen fogadunk. Mi a már megrendelt bölcsőkön kívül nem tudjuk több bölcsőnek a kihelyezését, nyomon követését felvállalni, de várjuk olyan lelkes emberek jelentkezését, akik szűkebb környezetükben (székelyföldi és erdélyi városok, községek, kisrégiók) vállalnák a vándorbölcsők nyilvántartását, mozgatását és átadási ünnepségek megszervezését. A további felajánlásokat átirányítanánk az ilyen kisebb központok felé.
A program előkészítési időszakában és a tegnapi ünnepségen is kiderült, hogy népünkben van gyermekvállalási kedv és van igény bölcsőkre. Amelyik nép bölcsőkbe fektet be, annak van jövője!
Szeretettel: 
Sepsiszéki Nagy Balázs és Erika
CSINÓD, 2018. Gyümölcsoltó Boldogasszony napján (Virágvasárnap)
U.i.: A tegnapi rendezvényről az M1 Televízió Élő Egyház műsorában kedden, március 27-én erdélyi idő szerint 11.35, valamint 16.35 órakor látható tudósítás, majd április 1-jén, húsvét vasárnapján az M1 Kárpát Expressz műsorában egy hosszabb riport 14.25 órakor.
Köszönet Petke László és Kátai Edit tudósítóknak.
A mellékelt fotókat Kátai Edit, Elekes Botond és Gergő fiam készítették.