Nagyváradon is megszólal Bartók Béla fia

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tortenelem_bartok_peter.jpg92 évesen először adott interjút apjáról Bartók Béla fia, a hetvenöt éve az Egyesült Államokban élő Péter. 

A vallomásból készült dokumentumfilmet Nagyváradon vetítik a zeneszerző születésének 138. évfordulóján, március 25-én. 
Az Egy nap Bartók Bélával című esemény délben a Nagyváradi Művészeti Líceum dísztermében kezdődik, ahol koncerttel egybekötött életrajzi ismertetőt tartanak az iskola diákjainak közreműködésével. Délután a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termébe várják az érdeklődőket, ahol 17.45 órától Bartók és növendéke Nagyváradon a Thurzó család gyűjteményéből címmel kiállítást nyitnak meg, majd 18-tól Bartók arcai címmel Thurzó Zoltán zongoraművész koncertezik, a fellépésen közreműködik a Nagyvárad Táncegyüttes két táncművésze Joó Renáta és Szabó Mercédesz. A megemlékezés végén, 18:45-től vetítik le Sipos József Bartók című dokumentumfilmjét, közölték a szervezők. Bartók Péter megrázó vallomásban mesél édesapjáról, Bartók Bélának az édesanyjához, feleségéhez, szerelmeihez, gyermekéhez és kortársaihoz fűződő kapcsolatáról, a zeneóriás esztétikai hitvallásáról, és arról a személyes tragédiáról, amit Magyarország elhagyása jelentett e hazaszerető ember számára. A film emellett válogatást mutat be Bartók levelezéséből és soha nem látott fotóiból, művei kritikai fogadtatásából, a korabeli Magyarországon és New Yorkban készült archív felvételekből. 

A rendezvényekre díjtalan a belépés, az Egy nap Bartók Bélával szervezője a Partium Alapítvánnyal és a Nagyváradi Művészeti Líceummal partnerségben az RMDSZ nagyváradi szervezete. 
www.maszol.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Ma 2019. július 17. szerda, Endre és Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A békeszerető Szent Ferenc

A békeszerető Szent Ferenc is elindult – igaz, fegyver nélkül, üres kézzel –, hogy megtérítse Szaladin szultánt.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube