„Ez a te egyházad, Uram. Én megyek aludni!”

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_alvasbabaval.jpgA nyugodt alvást is segítheti egy rövid és közismert fohász.

Sokan talán úgy érzik, nehéz kimondani ezeket a szavakat, hiszen ezek Jézus szavai, melyeket a kereszten mondott. Mégis éppen ez a fohász segíthet abban, hogy ráhagyatkozzunk Istenre, hogy bizalmunkat Belé helyezzük.
Az alvászavar különböző változatai sokak hétköznapjait nehezítik meg napjainkban. Sokan alszanak el nehezen, mert nyugtalanítják őket életük megoldatlan problémái, a számtalan tennivaló, amelyek a listán sorakoznak, és csak nem akar apadni a számuk. Zaklatott elmével márpedig nehéz elaludni.
Évszázadokon át imádkozták esténként a hívő emberek: „Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet!” (Lk 23,46); ez a mondat a kompletóriumban, a nap utolsó imaórájában is szerepel. Az „In manus tuas, Domine” a kompletórium responzóriumának kezdősora, mely eredetileg a 31. zsoltárból származik.
Az Aleteia katolikus portál egyik szerzője szerint azért nehéz éppen ezt a mondatot elimádkozni, mert Jézus kereszten mondott utolsó szavai, mondatai közül való; és teljes lemondást fejez ki, azt, hogy Istennek adod teljesen önmagad – és magaddal együtt minden aggodalmadat, szorongásodat is.
Ha hittel imádkozod, békét és derűt hozhat ez a fohász; eszedbe juttatja, hogy valójában Isten irányít, nem mi. A körülményeinket is csak Isten kegyelmével, kegyelméből tudjuk megváltoztatni. És ha arra gondolsz, hogy nem vagy egyedül, hogy Isten melletted áll, máris könnyebbek az életed terhei.
Szent XXIII. János pápa hasonló felfogásban imádkozott esténként, pedig neki aztán igazán nagy teher nyomta a vállát: egy egész egyház! Azonban ahelyett, hogy egész éjjel álmatlanul és idegesen forgolódott volna, lefekvéskor kijelentette: „Ez a te egyházad, Uram. Én megyek aludni!”
Nekünk is ezt a lelkületet kellene magunkévá tennünk, és Isten kezébe adni életünket, Jézussal együtt mondva: „Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet!”
Forrás: Aleteia.org; Magyar katolikus lexikon
Fotó: Pexels.com
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Isten miért tűri a sok gonoszságot a földön? Ezt a kérdést sok irányból meg lehet közelíteni: egy édesanya miért tűri, hogy a gyerekei kocolódjanak?! Hiszem, hogy az édesanya soha nem akarja, hogy gyermekei szenvedjenek, egymásnak és maguknak fájdalmat okozzanak. Mindent megpróbál, hogy szeretetével, jóságával rávegye őket arra, hogy egyezzenek meg. Az erőfeszítését sokszor eredmény koronázza, máskor nem. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. augusztus 22. csütörtök, Menyhért és Mirjam napja van. Holnap Bence napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Az Egyházra mondják

Az Egyházra mondják azt is, hogy a hívek közössége.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube