Egy vámos és a missziós kereszt találkozása

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_keresztelott.jpgA missziós keresztet, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbolikus kegytárgyát szállító furgon egyik sofőrjének történetét tesszük közzé.

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szimbóluma a missziós kereszt. 2018 márciusa óta járja a Kárpát-medence katolikus egyházmegyéit, hétről hétre más-más plébániai közösség fogadja. Sofőrök viszik egyik helyről a másikra, utazás közben egy furgon mélyén lapul, és várja az újabb találkozásokat. 
Az alábbi történet néhány hete történt Kristóffal, aki most röviden beszámol nekünk élményéről:
„Sofőrként többféle tapasztalatot szereztem a missziós kereszt szállítása során, de ez az eset, amelyről most beszámolok, páratlan emlék: a fehér furgon döccent egyet a kátyúban, majd elfordítottam a kormányt. Egy vámos intett az út széléről, húzódjak félre. Ellenőrzés. Leállítottam a motort, és kiszálltam. Éppen Kassa felé haladtunk, hogy a missziós kereszt újabb otthont kapjon egy időre. Az említett tölgyfa szimbólum az autó hátuljában feküdt. Csendben. Mint általában az utak során. A szlovák ellenőr, aki gyanakvóan vizsgálta kívülről a furgon hatalmas zárt terét, megpróbálta kideríteni, hogy mi és miért van benne. Ebből fakadóan kisebb bábeli zűrzavar keletkezett. Szlovák, magyar és angol szavak keveredtek egymásba. Ekkor már a feleségem is mellettünk állt, aki tud szlovákul. A nyelvi akadályok leküzdésével lassan a vámos számára is világossá vált, hogy mit szállítunk a csomagtérben. Kinyittatta az ajtót. Mikor meglátta a keresztet, igencsak meglepődött. Olyan dolog következett, amire egyáltalán nem számítottunk. Megcsókolta, megsimogatta, és térdre borulva imádkozni kezdett. A földi halandók számára egy ideig elérhetetlenné vált. A feleségemmel döbbenten álltunk. A férfi a hosszas tiszteletadás után fordult csak felém, és megrendülten mondta, milyen szerencse, hogy minket állított meg. Ez nem lehet véletlen. Lelkesedése határtalan volt, végigmondatta velem angolul az ereklyetartók szentjeit, és előkerült egy közös fényképe is a pápával. Megpróbálta tiszttársait is odahívni, de ők akkor, ott nem voltak bevonhatók a körénk épült kegyelmi erőtérbe. Ez a váratlan helyzet a vámos készséges forgalomlezárásával végződött, hogy vissza tudjak hajtani az útra. Előtte még köszönetet mondott, elrakott pár szórólapot, és lefényképezte a keresztet. Folytattuk utunkat a következő falu irányába.”
Forrás: Kristóf, a missziós kereszt furgonjának egyik sofőrje/NEK
Fotó: Pixabay
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Mindannyiunkban ott van a holnap szentje, de az alávaló gazember is. Nem bíróknak kell lennünk, hanem orvosoknak. Álljunk a tévelygők mellé, és segítsünk nekik levetni a páncéljukat. Sohasem szabadna elfelejteni, hogy minden Saulban ott lapul egy szeretethimnusz. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. augusztus 21. szerda, Sámuel és Hajna napja van. Holnap Menyhért és Mirjam napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube