Mi Istennek hála szerencsésen haza értünk Dévára!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_frontalis-baleset-bmw.jpgSzeretettel kívánok szép álmokat saját szobámból,

Csaba t. 
Romániában a legmagasabb a közúti balesetekben elhunytak száma Iszlai Katalin
Az Európai Unió tagországai közül Romániában a legmagasabb a közúti balesetben elhunytak száma: egymillió lakosra vetítve 96 haláleset történt tavaly a romániai utakon, ezzel pedig az első helyen végzett az ország – derül ki az Európai Bizottság friss jelentéséből. A tragédiák többségéért a túlzott sebesség volt a felelős.
Az Európa Unió számára kedvező, Románia esetében azonban igencsak elszomorító statisztikát közölt a minap az Európai Bizottság. Noha a közlekedésbiztonságra vonatkozó elemzés szerint tavaly összességében kevesebben vesztették életüket az európai utakon, Románia az első helyen áll a tagországok között a halálos kimenetelű közúti balesetek tekintetében.
Az Európai Bizottság a jelentés elején kihangsúlyozta: az EU útjai világszerte a legbiztonságosabbak közé tartoznak, de még így is évente több mint 25 ezren vesztik életüket az európai utakon, illetve rengetegen szenvednek súlyos sérüléseket. Az összeállítás szerint tavaly a 28 uniós tagállamban összesen 25 100 ember vesztette életét közúton, ami egymillió lakosra vetítve átlagosan 49 közúti halálesetet jelent. Ez egyszázalékos csökkenést jelent a korábbi évhez képest, 2010-hez viszonyítva azonban 21 százalékost, ami bár igen kedvező, a közúti halálesetek száma továbbra is nagyon magas. A zárójelben szereplő adatok a tavalyi közúti halálesetek számát jelzik egymillió lakosra vetítve
Az adatokból az is látszik, hogy az Unió nagy valószínűséggel nem fogja elérni azt a kitűzött célt, hogy a nyolc évvel korábbi adatokhoz képest 2020-ra felére csökkentse az elhalálozások számát az utakon. Ezért fokozottabb intézkedésekre van szükség a tagállamok részéről a közlekedésbiztonság területén, hiszen miközben az uniós átlag a már említett, egymillió lakosra vetített 49 közúti haláleset, 15 tagállamban ennél magasabb értéket jegyeztek. Még elkeserítőbb, hogy mindössze egyetlen tagországban jutott 90-nél is több haláleset egymillió lakosra tavaly, ez pedig nem más, mint Románia, ahol 96 halállal végződő közúti beleset jutott ennyi lakosra. A legjobb eredményt egyébként az Egyesült Királyság érte el, ahol mindössze 28 közúti halálesetet jegyeztek egymillió lakosra vetítve, ezt követi Dánia (30 haláleset/millió lakos) és Írország (31 haláleset/millió lakos). A közlekedésbiztonság Magyarországon is hagy kívánnivalót maga után, hiszen az ott jegyzett érték szintén elmarad az uniós átlagtól: tavaly egymillió lakosra vetítve 64-en vesztették életüket a magyar utakon; a szakemberek szerint ez a magas arány egyebek közt azzal magyarázható, hogy tranzitországként nagyon sokan haladnak át rajta. A közúti halálesetek mellett a súlyos sérülésekkel járó balesetek számát is vizsgálta a bizottság. Mint kiderült, tavaly minden halálestre öt súlyos sérülés jutott, tehát mintegy 135 ezer ember szenvedett súlyos, maradandó sérülést az európai utakon.
A bizottság előzetes jelentésében azt ígérte, a későbbiekben további részleteket fog közölni a balesetek körülményeiről. Addig is a romániai helyzetről, illetve a hazai közúti balesetek leggyakoribb okairól Gheorghe Filipet, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét kérdeztük. Mint mondta, az országban a legtöbb baleset a sebesség miatt következik be: egyrészt a gyorshajtás, másrészt az időjárási és útviszonyoknak nem megfelelő sebesség vezeti toronymagasan az okok rangsorát. Emellett a szabálytalan előzések és a menetiránnyal ellentétes sávban való közlekedés is rengeteg balesetért felelős, illetve kisebb számban, de szintén gyakori ok az elsőbbség megadásának elmulasztása is, mind a járművek, mind a gyalogosok esetében. A szóvivő kiemelte, országszerte folyamatosan számos eszközzel küzd a rendőrség a baleseteket kiváltó okok, főként a gyorshajtás ellen, de tisztában vannak azzal, hogy teljesen sohasem lehet visszaszorítani ezeket. Hozzátette, az is lehetséges, hogy a romániai gépjárművezetők magatartása is hozzájárul a közúti balesetek magas számához. Tapasztalatai szerint ugyanis a külföldi sofőrök meggondoltabbak, higgadtabbak, sőt a romániai autóvezetők is elővigyázatosabbak külföldön. Az országban azonban jellemző a türelmetlenség az utakon, amihez valószínűleg a gyenge infrastruktúra, illetve az autópályák, gyorsforgalmi utak hiánya is hozzájárul a mai rohanó világban.
Hargita megyében 189 súlyos baleset történt tavaly, akárcsak 2017-ben. A tavalyi súlyos balesetekben 202 ember szerzett súlyos sérüléseket, illetve 27-en vesztették életüket (hárommal kevesebben, mint 2017-ben); Maros megyében a rendőrség adatai szerint tavaly 292 súlyos közúti baleset történt, tizenkettővel több, mint egy évvel korábban. Ezekben 65 ember vesztette életét (huszoneggyel több, mint 2017-ben), illetve 279-en sérültek meg súlyosan. A probléma pedig nem szűnik: idén is több, halálos áldozattal vagy súlyos sérülésekkel járó közúti baleset történt mindkét megyében. Legutóbb, március végén Marosvásárhelyen ütközött össze egy személygépkocsi és egy furgon, mindkét jármű vezetője a helyszínen életét vesztette.
 Fotó: Pinti Attila
www.szekelyhon.ro 

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Krisztus szenvedésével nem szüntette meg az emberi fájdalmat, hanem annak értelmetlenségét vette el, általa tisztulhat, erősödhet emberségünk, szeretetünk, önfeláldozásunk. Kodály Zoltán valahogy így fogalmazott: „Életutunkon a keresztek olyanok, mint a kottában – felemelnek.” (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. szeptember 16. hétfő, Edit napja van. Holnap Zsófia napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Jézus

(Jézus) szülei minden évben fölmentek Jeruzsálembe a húsvét ünnepére.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube