Újabb részletek derültek ki Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_fpapa_latogatas19.jpgA csíksomlyói Szűzanya és a kegytemplom is felkerül Ferenc pápa liturgikus ruhájára, amelyet a csíksomlyói látogatása alkalmából készít számára Sabău-Trifu Cristina egyházművész.

Bár eddig is mintegy 500-an jelentkeztek, a szervezők további önkénteseket várnak segédkezni a június 1-jei esemény lebonyolításában.
Május 31-én tanítási szünet lesz a csíkszeredai iskolákban. Szerdán újabb részletek derültek ki a pápalátogatásról. Ferenc pápa Csíksomlyóra érkezéséig hetente tájékoztatják a szervezési kérdésekkel kapcsolatosan a sajtó képviselőit a szervezőbizottság tagjai. Az első ilyen alkalomra szerdán került sor a csíkszeredai Jakab Antal Tanulmányi Házban.
További önkéntesekre is számítanak Nagy feladat hárul majd arra a több száz önkéntesre, akik segíteni fogják Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának lebonyolítását.
Jelenleg 520 önkéntes jelentkezett és még további 2-300 személy jelentkezését várják. Az önkéntesek feladata lesz, hogy vizet osszanak szét a szentmisén részt vevők között, emellett segítik a tájékozódást, a szektorokhoz való eljutást és a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületével közösen segíteni fogják a mozgáskorlátozottak helyszínre jutását. Minderről Csobot Györgydeák Szabolcs, a pápalátogatás önkéntes-koordinátora adott tájékoztatást. A koordinátor elmondta még, hogy a csoportosan bejelentkezők felé kéréssel fordulnak, hogy ők maguk is jelöljenek ki olyan személyeket, akik felelősek lesznek az adott csoportért.
A csoportvezetők 20-30 emberenként egy-egy felelőst választanak, akik figyelemmel követik a csoport mozgását, biztonságát, ezáltal is segítve a szervezők munkáját. A szervezők elmondták még, hogy az önkéntesek koordinálásában, szállításában, ellátásában a Máltai Szeretetszolgálat is felajánlotta a segítségét. Ugyanakkor a Szeretetszolgálat felajánlotta, hogy hátrányos helyzetű gyermekek számára lehetővé teszi a részvételt a pápai szentmisén.
Ennek során 8-12 éves gyermekek Csíksomlyóra utazásában fognak segíteni június elsején. Hargita Megye Tanácsa is részt vesz az önkéntesek szervezésében, erről Zonda Erika a tanács Programok, projektek és közbeszerzési vezérigazgatóságának igazgatónője számolt be. A Megyei Tanács megszólítja mindazokat a civil szervezeteket, amelyek önkéntesek koordinálásával, felkészítésével foglalkozik. Ezen kívül bevonják Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálatának munkatársait is. Tanítási szünet lesz május 31-én A pápalátogatást megelőző pénteken tanítási szünet lesz a csíkszeredai iskolákban - erről szintén Zonda Erika beszélt a megjelenteknek. Az oktatási minisztérium jóváhagyta, hogy a csíkszeredai diákok és pedagógusok legyenek szabadok ezen a napon.
A kérést megfogalmazók figyelembe vették, hogy nagy számú ingázó diák jár a város intézményeibe és nekik is könnyebb a felkészülés a Csíksomlyóra utazásra, ha nem mennek pénteken iskolába. Az igazgatónő elmondta még, hogy a munkaügyi minisztériumnál kérelmezték azt is, hogy május 31-e munkaszüneti nap legyen, erről azonban még nem született döntés Bukarestben. Zonda Erika elmondta, hogy városszerte 18-20 információs pontot fognak kialakítani a Csíkszeredába érkező zarándokok tájékoztatásának érdekében. Az információs pontok működtetésében a Hargita Megyei Tanács munkatársaira is számítanak majd.
Az énekek és a válaszok magyarul lesznek A pápai szentmise részleteivel kapcsolatosan Urbán Erik tájékoztatott: a szentmisén elhangzó liturgikus szövegek a szentszék előírásai alapján kerülnek megszerkesztésre, Ferenc pápa olasz nyelven fog prédikálni. A mise során az olasz mellett bizonyos részek latinul és románul hangzanak majd el. A szertartás követhetősége érdekében minden résztvevő kap egy füzetet, amelyben az olasz és román részek magyar fordítása is szerepelni fog. A szent énekek, az imák és a feleletek „a nép nyelvén”, magyarul fognak elhangzani - fogalmazott Urbán Erik.
A ferences szerzetes beszámolt a Hármashalom oltár munkálatairól is. Ezzel kapcsolatban elmondta, szeretnék, ha a Nagy- és Kissomlyó hegyek közötti nyereg méltó helyszíne lenne a pápai szentmisének. A Hármashalom oltár lényegi elemei nem lesznek megváltoztatva, viszont előrefelé bővíteni kellett, hiszen nagy létszámú vendég és asszisztencia vesz részt majd a szertartáson. A munkálatok, ahogy a Maszol is beszámolt róla az elmúlt héten kezdődtek el.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_2_oltar.jpgElőkészületek a Hármashalom oltárnál 
Nyitva lesznek a templomok A pápalátogatás előestéjén minden csíkszeredai katolikus templom nyitva lesz. Egységesen minden templomban 19 órakor kezdődő ünnepi szentmisével nyitják meg az eseményt. A csíksomlyói kegytemplomban virrasztást is tartanak. Szeretnének a látogatás napján már a kora reggeli óráktól kezdődően imádságos légkört teremteni a szentmise helyszínén. Ezért reggel hat órától a különböző lelki csoportok vezetésével közös imádkozásra hívják az érkezőket. A beléptetés pontos menete még nem ismert, erről a későbbiekben fognak tájékoztatást adni – zárta szavait Urbán Erik.
Kolozsváron készül a pápa liturgikus ruhája Urbán Erik beszámolt arról is, hogy különleges, a csíksomlyói látogatásra készülő ruhában fog misézni Ferenc pápa. A pápa ruháját Sabău-Trifu Cristina egyházművész tervezi és készíti el személyesen. A liturgikus ruha díszítésén megjelenik a csíksomlyói szűzanya, a kegytemplom, valamint a pápalátogatás hivatalos logója is. A pápa ruhájához hasonló díszítéssel ellátott kazulát kap a szentmisén jelenlévő 60 püspök, valamint a négy diakónus is, a koncelebráló papok részére pedig szintén ily’ módon díszített stólák készülnek. A pápa és a diakónusok miseruháját Kolozsváron készíti el Sabău-Trifu Cristina, míg a többi ruhadarabot egy csíkszentléleki műhelyben varrják meg.
Még lehet regisztrálni Bár a szervezők úgy fogalmaztak, hogy az eddig regisztráltak száma „messze meghaladja az előzetes várakozásokat”, a tervek szerint április 22-én zárják a jelentkezéseket. Ugyanakkor biztosak abban, hogy többen akarnak majd részt venni a pápai látogatáson, mint ahány jelentkezés érkezett. Az eddig jelentkező több mint 100 ezer ember javarésze csoportosan fog érkezni, a szervezők is ezt a részvételi formát javasolták elsősorban. A regisztrációk kapcsán Csont Ede tusnádi plébános kihangsúlyozta, hogy a csoportosan jelentkezők esetében nem történik névre szóló beazonosítás, csak a csoportvezetők belépői tartalmaznak majd személyes adatokat. A belépéshez tehát csoportos jelentkezők esetén nem szükséges személyi igazolványt felmutatni, kivételt képeznek a regisztrációban kijelölt csoportvezetők.
Egyéni jelentkezés esetén viszont névre szóló jegyek kerülnek kiküldésre, a belépéshez azonosítani kell magukat az érkezőknek. A plébános elmondta még, hogy csak a regisztrációval érkezők lehetnek biztosak abban, hogy központi helyről nézhetik, hallhatják a pápai szertartást. A beteg, idős, mozgáskorlátozott személyek és kisgyermekes családok számára külön térséget fognak kijelölni, előre láthatóan a Jakab Antal Tanulmányi Ház előtti térségen.
A Maszol azon kérdésére, hogy mennyire mehetnek közel a regisztráció nélkül érkezők, Csont Ede nem tudott választ adni. Ahogy arról sem kaptunk felvilágosítást, hogy hol állítják fel a beléptető kapukat. Ugyanakkor nem lehet még tudni, hogy pontosan milyen forgalomkorlátozások lesznek érvényben a pápalátogatás időszakában. 
www.maszol.ro
Készülődés a pápalátogatásra: így újítják fel a csíksomlyói Hármashalom oltárt 
b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_2_1_02.jpgFerenc pápa csíksomlyói látogatása alkalmából felújítják a pápai szentmise helyszínéül szolgáló Hármashalom oltárt. 
Az 1996-ban átadott építményt 2016-ban már korszerűsítették, ám most újabb munkálatok elvégzése szükséges.  Megújul többek között a tetőzet, a színpad, valamint az oltár sekrestye része is. Megnéztük a helyszínen, hogyan halad a munka. Lényegi változások alkalmazása nélkül kívánják „szebbé, praktikusabbá és tágasabbá” változtatni a pápalátogatásra készülődve a csíksomlyói Hármashalom oltárt – tájékoztatta a Maszolt Rédai Botond, a főegyházmegyei sajtóbizottsági tagja. A mostani felújítás terveit Bogos Ernő műépítész készítette. Ha elkészülnek a munkálatokkal, a Hármashalom oltár így fog kinézni: Galéria megnyitása Galéria megnyitása Galéria megnyitása Galéria megnyitása A felújítási munkák során figyelembe veszik a Szentszék előírásait: az építmény munkálatain kívül liturgikus bútorokat, valamint liturgikus ruhákat is készítenek a pápa számára. A várhatóan nagy tömeg miatt kibővítik a hangosítást biztosító eszközöket, és új ülőhelyeket alakítanak ki a kórus, a papság, a meghívottak és a sajtó részére is. 
Rédai Botond részleteket közölt az építkezésről is. Eszerint a következő hetekben kivakolják az oltár sekrestyés részét, hogy alkalmas legyen a koncelebráló főpapok számára, de szintén a sekrestyében kap helyet a technikai stáb legszükségesebb felszerelése is. Az oltár fölé emelkedő apostoli kereszt egyik szára elkorhadt, ezért azt ki kell cserélni. A tetőzetmegkopott faanyagát újrakezelik, a régi, korhadt színpadot lebontják, helyére újat építenek, illetve be is fedik azt. A felújítást földmunkával és tereprendezéssel zárják majd. Galéria megnyitása A felújítás várható költségeiről a Maszol érdeklődésére Rédai Botond elmondta: az építkezésre 20 millió forint áll a rendelkezésre a magyar kormány jóvoltából. Az előzetes költségvetést az első terv alapján számolták ki. A munkálatokkal kapcsolatos kiadások viszont jóval nagyobbak lesznek, mivel az eredeti elképzelésekhez képest újabb elemeket építettek a tervbe: például az egész pódiumot tetővel fogják ellátni. 
A színpad befedése egyébként kifejezetten a vatikáni liturgikus bizottság kérésére történik. A pontos árbecslést nehezíti, hogy előre nem látott alapozási munkálatokat is bele kellett foglalni a munkálatokba. A kivitelezés ezzel együtt a terv szerint halad 

Még több képet itt nézhetnek meg

www.maszol.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Mint a fertőző betegségek, a bűnök is ragályosak. Az ember gyenge, tisztaságunkat törékeny edényben tartjuk.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2020. február 25. kedd, Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Jézus bejárt minden várost és falut

„Jézus bejárt minden várost és falut, tanított a zsinagógákban, hirdette országa örömhírét, és gyógyított minden betegséget, minden gyengeséget. Amikor látta a tömeget, megesett rajta a szíve, mert olyan volt, mint pásztor nélkül a juhok: elcsigázott és kimerült.” [Mt 9,35–36]
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube