Újabb részletek derültek ki Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_fpapa_latogatas19.jpgA csíksomlyói Szűzanya és a kegytemplom is felkerül Ferenc pápa liturgikus ruhájára, amelyet a csíksomlyói látogatása alkalmából készít számára Sabău-Trifu Cristina egyházművész.

Bár eddig is mintegy 500-an jelentkeztek, a szervezők további önkénteseket várnak segédkezni a június 1-jei esemény lebonyolításában.
Május 31-én tanítási szünet lesz a csíkszeredai iskolákban. Szerdán újabb részletek derültek ki a pápalátogatásról. Ferenc pápa Csíksomlyóra érkezéséig hetente tájékoztatják a szervezési kérdésekkel kapcsolatosan a sajtó képviselőit a szervezőbizottság tagjai. Az első ilyen alkalomra szerdán került sor a csíkszeredai Jakab Antal Tanulmányi Házban.
További önkéntesekre is számítanak Nagy feladat hárul majd arra a több száz önkéntesre, akik segíteni fogják Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának lebonyolítását.
Jelenleg 520 önkéntes jelentkezett és még további 2-300 személy jelentkezését várják. Az önkéntesek feladata lesz, hogy vizet osszanak szét a szentmisén részt vevők között, emellett segítik a tájékozódást, a szektorokhoz való eljutást és a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületével közösen segíteni fogják a mozgáskorlátozottak helyszínre jutását. Minderről Csobot Györgydeák Szabolcs, a pápalátogatás önkéntes-koordinátora adott tájékoztatást. A koordinátor elmondta még, hogy a csoportosan bejelentkezők felé kéréssel fordulnak, hogy ők maguk is jelöljenek ki olyan személyeket, akik felelősek lesznek az adott csoportért.
A csoportvezetők 20-30 emberenként egy-egy felelőst választanak, akik figyelemmel követik a csoport mozgását, biztonságát, ezáltal is segítve a szervezők munkáját. A szervezők elmondták még, hogy az önkéntesek koordinálásában, szállításában, ellátásában a Máltai Szeretetszolgálat is felajánlotta a segítségét. Ugyanakkor a Szeretetszolgálat felajánlotta, hogy hátrányos helyzetű gyermekek számára lehetővé teszi a részvételt a pápai szentmisén.
Ennek során 8-12 éves gyermekek Csíksomlyóra utazásában fognak segíteni június elsején. Hargita Megye Tanácsa is részt vesz az önkéntesek szervezésében, erről Zonda Erika a tanács Programok, projektek és közbeszerzési vezérigazgatóságának igazgatónője számolt be. A Megyei Tanács megszólítja mindazokat a civil szervezeteket, amelyek önkéntesek koordinálásával, felkészítésével foglalkozik. Ezen kívül bevonják Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálatának munkatársait is. Tanítási szünet lesz május 31-én A pápalátogatást megelőző pénteken tanítási szünet lesz a csíkszeredai iskolákban - erről szintén Zonda Erika beszélt a megjelenteknek. Az oktatási minisztérium jóváhagyta, hogy a csíkszeredai diákok és pedagógusok legyenek szabadok ezen a napon.
A kérést megfogalmazók figyelembe vették, hogy nagy számú ingázó diák jár a város intézményeibe és nekik is könnyebb a felkészülés a Csíksomlyóra utazásra, ha nem mennek pénteken iskolába. Az igazgatónő elmondta még, hogy a munkaügyi minisztériumnál kérelmezték azt is, hogy május 31-e munkaszüneti nap legyen, erről azonban még nem született döntés Bukarestben. Zonda Erika elmondta, hogy városszerte 18-20 információs pontot fognak kialakítani a Csíkszeredába érkező zarándokok tájékoztatásának érdekében. Az információs pontok működtetésében a Hargita Megyei Tanács munkatársaira is számítanak majd.
Az énekek és a válaszok magyarul lesznek A pápai szentmise részleteivel kapcsolatosan Urbán Erik tájékoztatott: a szentmisén elhangzó liturgikus szövegek a szentszék előírásai alapján kerülnek megszerkesztésre, Ferenc pápa olasz nyelven fog prédikálni. A mise során az olasz mellett bizonyos részek latinul és románul hangzanak majd el. A szertartás követhetősége érdekében minden résztvevő kap egy füzetet, amelyben az olasz és román részek magyar fordítása is szerepelni fog. A szent énekek, az imák és a feleletek „a nép nyelvén”, magyarul fognak elhangzani - fogalmazott Urbán Erik.
A ferences szerzetes beszámolt a Hármashalom oltár munkálatairól is. Ezzel kapcsolatban elmondta, szeretnék, ha a Nagy- és Kissomlyó hegyek közötti nyereg méltó helyszíne lenne a pápai szentmisének. A Hármashalom oltár lényegi elemei nem lesznek megváltoztatva, viszont előrefelé bővíteni kellett, hiszen nagy létszámú vendég és asszisztencia vesz részt majd a szertartáson. A munkálatok, ahogy a Maszol is beszámolt róla az elmúlt héten kezdődtek el.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_2_oltar.jpgElőkészületek a Hármashalom oltárnál 
Nyitva lesznek a templomok A pápalátogatás előestéjén minden csíkszeredai katolikus templom nyitva lesz. Egységesen minden templomban 19 órakor kezdődő ünnepi szentmisével nyitják meg az eseményt. A csíksomlyói kegytemplomban virrasztást is tartanak. Szeretnének a látogatás napján már a kora reggeli óráktól kezdődően imádságos légkört teremteni a szentmise helyszínén. Ezért reggel hat órától a különböző lelki csoportok vezetésével közös imádkozásra hívják az érkezőket. A beléptetés pontos menete még nem ismert, erről a későbbiekben fognak tájékoztatást adni – zárta szavait Urbán Erik.
Kolozsváron készül a pápa liturgikus ruhája Urbán Erik beszámolt arról is, hogy különleges, a csíksomlyói látogatásra készülő ruhában fog misézni Ferenc pápa. A pápa ruháját Sabău-Trifu Cristina egyházművész tervezi és készíti el személyesen. A liturgikus ruha díszítésén megjelenik a csíksomlyói szűzanya, a kegytemplom, valamint a pápalátogatás hivatalos logója is. A pápa ruhájához hasonló díszítéssel ellátott kazulát kap a szentmisén jelenlévő 60 püspök, valamint a négy diakónus is, a koncelebráló papok részére pedig szintén ily’ módon díszített stólák készülnek. A pápa és a diakónusok miseruháját Kolozsváron készíti el Sabău-Trifu Cristina, míg a többi ruhadarabot egy csíkszentléleki műhelyben varrják meg.
Még lehet regisztrálni Bár a szervezők úgy fogalmaztak, hogy az eddig regisztráltak száma „messze meghaladja az előzetes várakozásokat”, a tervek szerint április 22-én zárják a jelentkezéseket. Ugyanakkor biztosak abban, hogy többen akarnak majd részt venni a pápai látogatáson, mint ahány jelentkezés érkezett. Az eddig jelentkező több mint 100 ezer ember javarésze csoportosan fog érkezni, a szervezők is ezt a részvételi formát javasolták elsősorban. A regisztrációk kapcsán Csont Ede tusnádi plébános kihangsúlyozta, hogy a csoportosan jelentkezők esetében nem történik névre szóló beazonosítás, csak a csoportvezetők belépői tartalmaznak majd személyes adatokat. A belépéshez tehát csoportos jelentkezők esetén nem szükséges személyi igazolványt felmutatni, kivételt képeznek a regisztrációban kijelölt csoportvezetők.
Egyéni jelentkezés esetén viszont névre szóló jegyek kerülnek kiküldésre, a belépéshez azonosítani kell magukat az érkezőknek. A plébános elmondta még, hogy csak a regisztrációval érkezők lehetnek biztosak abban, hogy központi helyről nézhetik, hallhatják a pápai szertartást. A beteg, idős, mozgáskorlátozott személyek és kisgyermekes családok számára külön térséget fognak kijelölni, előre láthatóan a Jakab Antal Tanulmányi Ház előtti térségen.
A Maszol azon kérdésére, hogy mennyire mehetnek közel a regisztráció nélkül érkezők, Csont Ede nem tudott választ adni. Ahogy arról sem kaptunk felvilágosítást, hogy hol állítják fel a beléptető kapukat. Ugyanakkor nem lehet még tudni, hogy pontosan milyen forgalomkorlátozások lesznek érvényben a pápalátogatás időszakában. 
www.maszol.ro
Készülődés a pápalátogatásra: így újítják fel a csíksomlyói Hármashalom oltárt 
b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_2_1_02.jpgFerenc pápa csíksomlyói látogatása alkalmából felújítják a pápai szentmise helyszínéül szolgáló Hármashalom oltárt. 
Az 1996-ban átadott építményt 2016-ban már korszerűsítették, ám most újabb munkálatok elvégzése szükséges.  Megújul többek között a tetőzet, a színpad, valamint az oltár sekrestye része is. Megnéztük a helyszínen, hogyan halad a munka. Lényegi változások alkalmazása nélkül kívánják „szebbé, praktikusabbá és tágasabbá” változtatni a pápalátogatásra készülődve a csíksomlyói Hármashalom oltárt – tájékoztatta a Maszolt Rédai Botond, a főegyházmegyei sajtóbizottsági tagja. A mostani felújítás terveit Bogos Ernő műépítész készítette. Ha elkészülnek a munkálatokkal, a Hármashalom oltár így fog kinézni: Galéria megnyitása Galéria megnyitása Galéria megnyitása Galéria megnyitása A felújítási munkák során figyelembe veszik a Szentszék előírásait: az építmény munkálatain kívül liturgikus bútorokat, valamint liturgikus ruhákat is készítenek a pápa számára. A várhatóan nagy tömeg miatt kibővítik a hangosítást biztosító eszközöket, és új ülőhelyeket alakítanak ki a kórus, a papság, a meghívottak és a sajtó részére is. 
Rédai Botond részleteket közölt az építkezésről is. Eszerint a következő hetekben kivakolják az oltár sekrestyés részét, hogy alkalmas legyen a koncelebráló főpapok számára, de szintén a sekrestyében kap helyet a technikai stáb legszükségesebb felszerelése is. Az oltár fölé emelkedő apostoli kereszt egyik szára elkorhadt, ezért azt ki kell cserélni. A tetőzetmegkopott faanyagát újrakezelik, a régi, korhadt színpadot lebontják, helyére újat építenek, illetve be is fedik azt. A felújítást földmunkával és tereprendezéssel zárják majd. Galéria megnyitása A felújítás várható költségeiről a Maszol érdeklődésére Rédai Botond elmondta: az építkezésre 20 millió forint áll a rendelkezésre a magyar kormány jóvoltából. Az előzetes költségvetést az első terv alapján számolták ki. A munkálatokkal kapcsolatos kiadások viszont jóval nagyobbak lesznek, mivel az eredeti elképzelésekhez képest újabb elemeket építettek a tervbe: például az egész pódiumot tetővel fogják ellátni. 
A színpad befedése egyébként kifejezetten a vatikáni liturgikus bizottság kérésére történik. A pontos árbecslést nehezíti, hogy előre nem látott alapozási munkálatokat is bele kellett foglalni a munkálatokba. A kivitelezés ezzel együtt a terv szerint halad 

Még több képet itt nézhetnek meg

www.maszol.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Milyen más lett volna az emberiség története, ha Pilátus, Heródes és a többiek azt mondták volna Jézus keresztre feszítése előtt néhány nappal, virágvasárnapján: „Jól beszélsz, Mester! Próbáljuk ki, amit mondasz! Induljunk el a Te utadon! Lássuk, mi sül ki belőle!” Jézus vértelen halála nélkül is elindulhatott volna egy új világ alapjainak megépítése. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. augusztus 23. péntek, Bence napja van. Holnap Bertalan napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Azt szeretném...

Azt szeretném, hogy én magam is, az egyházközségem is, a gyerekeim is, de az Egyházam is sokkal, de sokkal jobbak legyünk.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube