Hetekig dolgoztak a szentléleki varrodában

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_puspoki-ruhak_19.jpgA csíkszentléleki varrodában dolgozó asszonyok 400 papi stólát és hatvan, püspököknek tervezett miseruhát készítettek el a pápai szentmisére. A hetekig tartó munkát a napokban fejezték be a helyi vállalkozásnál, ahol egyébként eddig soha nem készítettek miseruhát. Az eredménnyel mindenki elégedett, a ruhákat május 30-án szállítják el Csíksomlyóra.

Ferenc pápa csíksomlyói miseruháját a szatmári Cristina Sabău-Trifu egyházművész tervezte és készíti el, valamint az összes meghívott püspök és pap liturgikus öltözékét is ő álmodta meg. Az öltözékek díszítésükben hasonlítanak ugyan, de teljesen nem egyeznek meg Ferenc pápa miseruhájával, amelyen a kegytemplomban látható Mária-szobor, illetve a templom tornyai is megjelennek majd. A püspökök ruhájának első részén az eucharisztia szimbóluma ismerhető fel, hátul pedig Járjunk együtt logó, a koncelebráló papok számára pedig ugyanezekkel a mintákkal díszített stólákat tervezett meg.
Az öltözékek – kivétel a szentatya ruhája, amely egyedi lesz – csíkszentléleki varrodában készültek el, ahol hat asszony hetekig dolgozott a megfelelő kivitelezésen. Ottjártunkkor már az utolsó simításokat végezték el – szó szerint, hiszen éppen vasaltak –, és elégedetten nyugtázták, hogy a visszajelzések alapján minden jól sikerült.
Gidró Éva, a vállalkozás vezetője, aki a stólákon látható kereszteket hímezte, elmondta: hatvan darab püspöki ruhát és a hozzájuk tartozó kisebb stólát, illetve 400 darab nagyobb, papi stólát varrtak meg az elmúlt hetekben.
– Öten-hatan vagyunk, nem kevés munka volt az elkészítés. Az elején próbamunkákat is csináltunk, nagyon izgultunk, hogy jól sikerüljön, hiszen sosem varrtunk még miseruhát – mondta Gidró Éva, akitől azt is megtudtuk, hogy 700 méter anyag kellett az öltözékek elkészítéséhez.
A vállalkozás vezetője kiemelte: más jellege volt a munkának azzal a tudattal, hogy a pápai szentmisére készülnek. Mint mondta, a stólákat keményebb anyagból kellett varrni, mert ebben az esetben fontos a tartás, a miseruha viszont nem lehetett túl merev, így épp az ellenkezőjére kellett figyelni.
– Elég nagy falat volt ez nekünk, de meg tudtuk csinálni! A ruhákat május 30-án viszik majd el Csíksomlyóra, addig itt tároljuk őket – jegyezte meg Gidró Éva.
Molnár Anna műhelyvezetőt a munkafolyamat részleteiről kérdeztük. Elárulta: először a 400 darab stólát kapták meg, és körülbelül három hét kellett a szabás befejezéséig. A kisebb 60 darab stóla szabása ezután következett, majd a hímzés, vasalás, nyomtatás – amely nem a varrodában történt –, ezután a miseruhák elkészítésén volt a sor, ez is hetekig tartott.
– A munkafolyamat alatt többször voltak különböző bonyodalmak. Ilyet még nem csináltunk, ezért többször kísérleteztünk, a miseruhák elkészítése nem könnyű folyamat – avatott be Molnár Anna, kitérve arra is, hogy Ft. Ilyés Zsolt szentléleki plébános nagyon sokat segített, és számos alkalommal próbálta fel a ruhákat.
– A plébános úr adta az irányt, ő igazított el, hogy mire figyeljünk. Úgy gondolom, hogy ez szép munka volt, hiszen tele volt kihívásokkal, és öröm az, hogy teljesíteni tudtuk – nyugtázta a műhelyvezető.
Keresztes Bea
Fotó: László F. Csaba
www.hargitanepe.eu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Krisztus szenvedésével nem szüntette meg az emberi fájdalmat, hanem annak értelmetlenségét vette el, általa tisztulhat, erősödhet emberségünk, szeretetünk, önfeláldozásunk. Kodály Zoltán valahogy így fogalmazott: „Életutunkon a keresztek olyanok, mint a kottában – felemelnek.” (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. szeptember 16. hétfő, Edit napja van. Holnap Zsófia napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Jézus

(Jézus) szülei minden évben fölmentek Jeruzsálembe a húsvét ünnepére.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube