Szent László legendáját és a Szent Koronáját megjelenítő virágkocsik érkeztek Csíkszeredába Debrecenből

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_61800837_2502023796514615_4969997625056034816_o.jpgSzent László legendáját ábrázoló és Szent István koronáját formáló virágkocsik érkeztek Csíkszeredába Debrecenből, a virágkarneváljáról híres városból. A többnyire száraz virágokból feldíszített alkotásokat a Millenniumi templomnál állították ki, és pünkösdig lesznek láthatóak.

Nem mindennapi alkotások érkeztek pénteken Csíkszeredába. A Szent László legendáját ábrázoló, és a Szent István koronáját formáló virágkocsik május 31-június 9. között lesznek megtekinthetőek a Millenniumi templom előtti és mögötti téren. HIRDETÉS Szent László szellemisége Oláh Viktortól, a Szent László lovagkirály zarándokútjának egyik szervezőjétől megtudtuk, a Szent László legendáját bemutató virágkocsi május 5-én indult útnak Somogyvárról a Szent László Emlékhelyen tartott ünnepi szentmisét követően. Útjuk során megálltak Debrecenben, majd Nagyváradon és végül pénteken érkeztek végcéljukhoz, Csíkszeredába. A több ezer virágszálból álló alkotással a Szent László legenda egyik legismertebb jelenetét örökítették meg, amely szerint a lovagkirály legyőzte a magyar lányt elrabló kun vitézt.
Ugyanakkor a virágkocsin helyet kapott Szent László ereklyéje is. „A virágkocsi bemutatásával az a célunk, hogy rávilágítsunk Szent László örökségére, valamint ápoljuk és erősítsük a vallási hagyományokat” – fogalmazott a szervező. A többnyire száraz virágokból álló virágkompozíciót Pikó Sándor debreceni képzőművész és alkotótársai alig egy hónap alatt készítették el. A száraz virágok előnye, hogy tartósak, így a közel 900 kilométeres zarándokút végén is teljes pompájában tekinthető meg a kocsi – tette hozzá a szervező.
Szent István koronája A Millenniumi templom előtt kiállított virágkocsi pedig Szent István koronáját ábrázolja, amelyen helyet kapott az országalma és az országjogar is.  Mint Gulyás Tamás virágkötőtől megtudtuk, ez a virágkocsi minden évben a Debreceni Virágkarneválon első kocsiként vezeti a felvonulást. Aprólékosan kidolgozott formák jellemzik a kompozíciót, a korona tűzzománcos ikonjait is virágokból formázzák ki. Ezen a kocsin is többnyire, Magyarországon is megtermő száraz virágokkal dolgoznak, a korona párnáját azonban az egzotikusnak mondható kókuszpálma-kéreggel vonták körbe. Ezenkívül élő virágcsokrok is helyet kapnak a kocsin. A két virágkompozíció egyébként az anyaország kulturális ajándékai, amelyeket Ferenc pápa Csíksomlyói látogatására és a pünkösdi búcsú alkalmából szállítottak Csíkszeredába.
Barabás Hajnal, Boier Kinga
www.szekelyhon.ro