Zárul a nagykilenced, búcsúkat ülnek Szent Antal tiszteletére

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_somlyo559-1.jpgA magyar nyelvterületen talán nincs is olyan katolikus templom, ahol ne állna szobra Szent Antalnak, akit szerzetesként, barna ferences csuhában, karján a kis Jézussal, szabad kezében liliommal ábrázolnak. Június 13-án a szentek seregének egyik legtiszteltebb, legnépszerűbb alakjára, Páduai Szent Antalra emlékezik a római katolikus egyház. 

 A hívő katolikusnak ha gondja-baja van, végső menedékként Szent Antalhoz fordul. A székelyföldi templomokban régi szokás, hogy minden évben Páduai Szent Antal tiszteletére nagykilencedet tartanak, a Szent Antal napját megelőző kilenc kedden imádkoznak Szent Antalhoz. Ez a szokás Csíksomlyóról ered, és a feljegyzések szerint 1741-ben kezdődött. 
Páduai Szent Antal (1195. augusztus 15. – 1231. június 13.) portugál nemesi családból származott, eredetileg Fernando névre keresztelték. „Tizenöt éves korában belépett az Ágoston-rendi kanonokok közé. 1220-ban hazahozták Portugáliába az első ferences vértanúkat Marokkóból. Ez olyan nagy hatást tett rá, hogy ferences lett és Marokkóban akart ő is működni. El is ment, de rövidesen beteg lett. Itáliába került. Szent Ferenc megtette őt Bolognában a rendi növendékek tanítómesterévé. De sajátos működési területe a prédikálás volt. Észak-Itáliában, Franciaországban tódultak hozzá az emberek. Erélyesen fellépett az uzsora ellen és a szegények pártját fogta. A nagy megerőltetéstől kimerülve halt meg 1231-ben Padovában” – olvasható a szentről gyulafehérvári érsekség honlapján. Páduai Szent Antal – többek között – a szegények védőszentje, ezért a katolikus templomokban a szobra előtt található Szent Antal-persely a rászorulók számára felajánlott adományok gyűjtésére szolgál. 
 Búcsúk Székelyföldön Csíksomlyón a csütörtök délelőtt fél 11-től kezdődő szentmisét a Kissomlyó-hegyen található Szent Antal-kápolnánál tartják. A szentmisét a csíksomlyói házfőnök Bőjte Mihály celebrálja. A kápolnához fél 10-kor lesz az indulás a kegytemplom elől. A csicsói egyházközség június 16-án, vasárnap fél 1 órától ünnepel. A búcsús szentmise szónoka Balla Barnabás pálos atya. Újtusnádon szintén vasárnap délben fél1-től tartanak búcsús szentmisét, az ünnepi szónok Bilibók Géza tusnáfürdői plébános lesz. 
Székelyudvarhelyen a ferences templomban csütörtökön a délután 6 órakor kezdődő szentmisén liliomáldás lesz és megáldják a gyermekeket. Az ülkei templom védőszentje is Páduai Szent Antal. A búcsús szentmise június 15-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentbeszédet Sebestyén Antal P. Albert tartja. Páduai Szent Antal napján ünneplik Marosvásárhelyen a volt minorita, jelenlegi jezsuita egyetemi lelkészségi templom búcsúját, amelyre háromnapos triduummal készültek. A csütörtök délutáni ünnepi szentmise délután 5 órakor kezdődik, a szentbeszédeket Takó István kolozsvári egyetemi lelkész tartja. A Bekecs-tetői kápolnában a Szent Antal búcsút június 15-én, szombaton déli 12 órától ünneplik. 
Dobos László
www.szekelyhon.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Ma 2019. július 17. szerda, Endre és Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A békeszerető Szent Ferenc

A békeszerető Szent Ferenc is elindult – igaz, fegyver nélkül, üres kézzel –, hogy megtérítse Szaladin szultánt.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube