Aggódnak a hollandok, hazaindult a közép-európai munkaerő

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_292263_borito.pngKedves Szülök! Kedves Nevelők!!

Szeretettel kérlek, hogy ezt a levelet olvassátok el a végzőseinknek! A leírtakat fontolják meg, mielőtt a csomagjaikat elkezdik készíteni, hogy elinduljanak  a nagyvilágba!! Szent meggyőződésem, hogy minden embernek a szülőföldjén, nekünk itt e szép Kárpátmedencében a helyünk!! Tanulni, kirándulni elmehetünk, de boldogulni, békében élni itthon fogunk a legjobban.... 

Szeretettel, 

Csaba t. 
A legújabb kutatások szerint már Hollandiából is egyre többen költöznek vissza a közép-kelet-európai régióba, aminek oka lehet az, hogy a térség gazdaságai rendkívül gyorsan növekednek, e növekedés pedig béremelések formájában is megjelenik a helyiek zsebében.
A közép-európaiaknak fizetnek a legkevesebbet
Egyre többen vándorolnak vissza Hollandiából a közép-kelet-európai régióba – derül ki az ABN Amro bank jelentéséből. A régió országainak erősödő gazdaságai és a rohamos tempóban növekvő bérek hazacsábítják az embereket és ezt az elsők között érzik meg a térségtől távolabbra fekvő országok – fejtette ki Nora Neuteboom közgazdász.
Jelenleg 250 ezer külföldi munkavállaló dolgozik Hollandiában, akik főként Lengyelországból, Romániából és Bulgáriából érkeztek a bank szerint (a magyarokat azért nem említik, mert a magyarság körében az elvándorlási hajlandóság a tévhitekkel ellentétben alacsony). Ezek az emberek többnyire rövid-távú, rosszul fizető, sok túlórával járó fizikai munkákat végeznek Hollandiában. A hollandiai lengyel nagykövet hangsúlyozta is, hogy az országban visszaélnek a munkapiaci szabályozásokkal, hogy kihasználják a közép-európai munkaerőt, miközben a holland társadalomból kirekesztik őket.
Az összes bevándorló-csoport közül a közép-kelet-európai dolgozók kapják a legalacsonyabb fizetéseket a CBS holland statisztikai hivatal adatai szerint. A 180 ezer lengyel dolgozó közel 80 százaléka kevesebb, mint 15 eurót, a dolgozók 18 százaléka pedig kevesebb, mint 10 eurót keres óránként.
A bank feszes holland munkapiacról és a hazatérő közép-európai dolgozók fájó hiányáról ír a mezőgazdaságban, a gyártásban, az építőiparban és a szállítási szektorokban. A szállítási és logisztikai területen például a dolgozók 13 százaléka, azaz 53 ezer közép-európai dolgozik.
Felzárkózó Közép-Európa
A régió gazdasága 2015 és 2018 között átlagosan 4 százalékkal növekedett évente. 2018-ban a lengyel gazdaság 5,1 százalékkal bővült, Magyarországon pedig 5,3 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben, amivel hazánk az unió éllovasának számít.
A csökkenő népességszám miatt a bérek nagy valószínűséggel tovább növekednek térségünkben. Emiatt a dolgozók egyre nagyobb számban térhetnek majd vissza az anyaországaikba Nyugat-Európából, sőt,
az otthon maradók kivándorlási kedve is nagyot csökkenhet a közeljövőben.
Ez érthető, hiszen a lengyel 2014-es tíz százalékos munkanélküliség mára négy százalék alá esett, de a magyar munkanélküliség is 12 százalék körüli rekordokat döntött 2010 előtt, mára azonban a kormányzat támogatásával 800 ezer új munkahely jött létre, négy százalék alá csökkentve a munkanélküliségi rátát és nagyot javítva az aktivitási arányon.
Az ABN Amro rámutat, hogy míg a holland bérek fél százalékkal növekedtek tavaly, addig a lengyel és a román fizetések 6 illetve 30 százalékkal. Az elmúlt években a közép-európai országok a minimálbért is jelentősen megnövelték. 
Az elemzők szerint 50 ezer bevándorló hiányozhat a holland munkapiacról, e hiányt pedig ukrán, balkáni vagy dél-kelet-ázsiai dolgozók tölthetnék be.
Több magyar jön haza, mint amennyi kimegy
A fenti folyamatok a régió leggyorsabb gazdasági és reálbér-növekedését felmutató Magyarországon is érezhetők, hiszen évek óta először pozitív a nettó migrációs egyenleg a KSH által kiadott adatsor alapján.
A KSH adatai szerint tavaly 20 ezer itthon született magyar tért haza az országba, miközben „csak” 18 150-en távoztak külföldre.
www.makronom.mandiner.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Ma 2019. július 19. péntek, Emília napja van. Holnap Illés napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Vegyük észre...

A Katolikus Egyház kétezer éves történelmében előforduló sajnálatos és szégyenteljes kisiklásokon, bűnökön lehet botránkozni, de legyünk legalább ilyen érzékenyek a mai korban meglévő igazságtalanságokra, erőszakra is!
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube