Feltárul a vatikáni nekropolisz titka

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_szentpetereereklye.jpgA világ minden részéről érkező hívek ezrei róják le tiszteletüket naponta az első pápa sírja fölé emelt Szent Péter-bazilikában. Az apostol ereklyéihez tartozott az a kilenc csonttöredék, amelyet Ferenc pápa nemrég Bartholomaiosz pátriárkának ajándékozott. A Vatican News interjút készített a vatikáni nekropolisz felelősével, Pietro Zanderrel a kiemelkedő fontosságú relikviákról.

A Szentatya június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén ajándékozta a konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának  a bronz ereklyetartót, amely Szent Péter néhány csonttöredékét tartalmazza. 
Az első pápa ereklyéi a legfontosabbak között vannak. A csonttöredékeket régészeti vizsgálatoknak vetették alá, az eredmények alapján Szent VI. Pál pápa 1968-ban bejelentette, hogy Szent Péter maradványairól van szó.
Pietro Zander, a vatikáni nekropolisz (ókori temető) és a Szent Péter Műhely művészeti javainak megőrzésével és restaurálásával foglalkozó hivatal felelőse elmondta, hogy az ereklyetartón olvasható felirat szerint a ládika azoknak a maradványoknak egy részét tartalmazza, amelyekről azt tartják, hogy Szent Péter csontjai. A Ferenc pápa által a pátriárkának adományozott ereklyék egy olyan jelentősebb csonthalmaz részei, amelyeket az úgynevezett „G-fal” mélyedésében őriznek. Ez az ókeresztény korból származó feliratokat őrző fal (innen származik elnevezése: a G a graffiti, azaz falrajz szóra utal) a vatikáni bazilika pápai oltára alatt található.
Szent VI. Pál 1968. június 26-án pontosan erre a helyre kívánta elhelyezni tizenkilenc átlátszó ereklyetartóban az első pápa csonttöredékeit.
Az ereklyéknek ebből a csoportjából később kilenc töredéket az Apostoli Palota pápai lakosztályának magánkápolnájába vittek, hogy a Szentatya rendelkezésére álljanak.
Mint ahogy Pietro Zander hangsúlyozta, rendkívül fontos relikviákról van szó, hiszen Péter római jelenlétének és a Vatikán területén elszenvedett vértanúságának jelei.
Az apostol vértanúsága a 64. július 19-i római tűzvész és a keresztényüldözés korszakának kezdetét jelentő 67-es év közötti időszakra tehető. A hagyomány szerint Péter holttestét a vatikáni domb területén temették el, sírját az 1939 és 1941 között végzett régészeti kutatások idején találták meg. Az ereklyék történelmi és archeológiai jelentősége nyilvánvaló, de még fontosabb spirituális és vallási vonatkozásuk, mert Péter sírját az első századoktól fogva mindig nagy tisztelet övezte. A relikviák alapvetően fontosak a kereszténység számára.
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Isten nem akar bennünket manipulálni, erőszakkal valamire rávenni, hanem azt szeretné, hogy tudatosan döntsünk a szeretet mellett. Ő egy felnőtt ember tudatos döntését kéri tőlünk. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. október 17. csütörtök, Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Az igazán fontos dolgok

Ha tornázunk, az izmaink nem elvásnak a sok erőfeszítéstől, edzéstől, hanem megerősödnek, egyre több terhelést bírnak. Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube