Tanulás egészséges hozzáállással

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_b_papp-zsofia-1.jpgPapp Zsófia, a legjobb romániai magyar érettségiző

 „Voltak alapok, amelyeket kilencedik osztálytól kezdtem lerakni, de főleg az utolsó évben, még inkább az utolsó félévben tanultam sokat az érettségire” – mondta érdeklődésünkre Papp Zsófia, aki a legjobb romániai magyar diákként zárta az idei érettségit. A marosvásárhelyi lány szeret tanulni, de sohasem vitte túlzásba. 
Papp Zsófia, a legjobb érettségi eredményt elérő romániai magyar diák szeret tanulni, mindig lelkiismeretesen készült az órákra, de nem terhelte túl magát, nem a jegyek motiválták. A marosvásárhelyi lány érdeklődésünkre felidézte, számos közösségi rendezvény szervezésében is részt vett, táncolt, idegen nyelvet tanult, utazott, olvasott. Lazulós, pihenős nyár áll előtte, kirándulni, olvasni fog – egyszóval felszusszan, hiszen az utóbbi fél évben minden a tanulásról, az érettségire való felkészülésről szólt. Papp Zsófia attól nem tartott, hogy nem fog sikerülni az érettségije, sőt a vizsgák után 9-es körüli átlagra számított, de azt nem gondolta, hogy – 9,88-as átlaggal – ő lesz a magyarok közt a legjobb. „Először azt tudtam meg, hogy az iskolában én voltam a legjobb, aztán azt, hogy a megyében az enyém a legjobb eredmény, majd hogy országos viszonylatban az én érettségi jegyem a legnagyobb a magyarul vizsgázók közül.
Erre nem számítottam, ez igazi meglepetésként ért” – mondta érdeklődésünkre a Marosvásárhelyen érettségizett lány arról, hogy miként érte a hír, számított-e arra, hogy ő lesz a legjobb. A ballagás utáni négy hét volt a legintenzívebb tanulási folyamat – árulta el Papp Zsófia, hozzátéve: azzal kelt és azzal feküdt, hogy minél jobban kihasználja az időt, de figyelt arra is, hogy ne merítse ki a végsőkig önmagát. Év közben is komolyan kellett készülnie, rendszeresen számon is kérték – az utolsó négy hét felkészülése arra épült. Mindig lelkiismeretesen tanult, pedig otthon soha nem kérték számon jegyei miatt. „Voltak alapok, amelyeket kilencedik osztálytól kezdtem lerakni, de főleg az utolsó évben, még inkább az utolsó félévben tanultam sokat az érettségire” – fogalmazott a társadalomtudomány-intenzív angol szakon érettségizett diáklány.
Ami a tavasszal szervezett próbaérettségit illeti, elmondta, az „finom-vegyesre” sikeredett, hiszen magyarból és földrajzból sikerült hasonlóan teljesíteni, mint az érettségin, viszont – mivel az az időszak amúgy is húzós volt, mert közben angol nyelvvizsgára is készült – románból 6,20-at és történelemből 7-est írt. Az érettségin románból 9,80-at kapott, történelemből 9,75-öt, magyarból és földrajzból 10-est.
„A szimulálás után értékeltük az elért eredményeket. Láttuk, mire kell rádolgozni, melyek azok a hiányosságok, amikre egyáltalán nem készültem, nemhogy gyengén ment, de teljesen pótolni kellett” – magyarázta Papp Zsófia, aki a próbaérettségi után sikeresen letette az angol nyelvvizsgát is. A tanulással kapcsolatban elmondta, mindvégig egészséges hozzáállás jellemezte, általában mindig sikerélmény kísérte, de soha nem lebegett célként előtte, hogy a legjobb legyen. Soha nem vett el időt a tanulás olyan más, építő jellegű elfoglaltságoktól, amik szintén fontosak számára. Vagyis maradt ideje közösségi tevékenységekben részt venni, szervezni, önkénteskedni, táncolni. A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum néptánccsoportjában táncolt, előbb mint fellépő, majd vezetőként koreografált is.
Ezenkívül aktívan részt vett a diákszövetségi életben, az országos szövetségnek is aktív tagja volt, hétvégi képzéssorozatokra, találkozókra járt, nyelveket tanult, ifjúsági keresztény közösségekben tevékenykedett. Ami pedig a továbbtanulást illeti, a kommunikáció, nemzetközi kapcsolatok, idegen nyelvek jöttek szóba nála, tehát több opciója is van, még gondolkodik, hol folytassa tanulmányait.
Antal Erika
Fotó: Gálna Zoltán  
www.szekelyhon.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Isten nem akar bennünket manipulálni, erőszakkal valamire rávenni, hanem azt szeretné, hogy tudatosan döntsünk a szeretet mellett. Ő egy felnőtt ember tudatos döntését kéri tőlünk. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. október 17. csütörtök, Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Az igazán fontos dolgok

Ha tornázunk, az izmaink nem elvásnak a sok erőfeszítéstől, edzéstől, hanem megerősödnek, egyre több terhelést bírnak. Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube