Elsőszombat Csíksomlyón – az eucharisztikus kongresszusra hangolódtak

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_DSC_6619.jpgAkár egy gyermek megszületéséig, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusig (NEK) is 9 hónap van, emlékeztetett Urbán Erik OFM, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke, a csíksomlyói elsőszombati szentmise főcelebránsa és szónoka. A csíksomlyói kegytemplomban január 4-én, elsőszombaton este 6 órától szentmisét tartottak, ezt megelőzően, délután 5 órától engesztelő imaórán vettek részt a gyimesi hívek vezetésével. A liturgia után rózsafüzért imádkoztak a csíkszentdomokosiak vezetésével, majd gyertyás körmenetben vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren.

Újévkor kifejezzük egymásnak, a hozzánk közelállóknak jókívánságainkat, mondta Urbán Erik a prédikációban. Akár betanult verssel, akár saját magunk fogalmazzuk meg, de jót kívánunk egymásnak. Ilyenkor megfogadjuk, hogy megpróbálunk jobbak lenni, reméljük, hogy az új év jobb lesz. Jó fogadalmakat is teszünk. De ha nincs biztos reményünk – fogalmazott a szónok –, ezek a fogadalmaink nem valósulnak meg. Mibe kapaszkodik a mi reményünk? – tette fel a kérdést a tartományfőnök.
Elmondta, hogy a horgony, amivel a hajó kiköt, a remény szimbóluma. Remény nélkül az emberiség, a társadalom, a világ aligha lenne képes élni – fogalmazott. De azt is látjuk – tette hozzá –, hogy a társadalom reményét átszővi a reménytelenség. Ugyanakkor a remény a belső vulkán, ami feltör bennünk, ami tűzbe hoz minket. A remény a lelkünk tavasza. Amikor felfedezzük, hogy kicsi a reményünk, az imádsággá válhat, ha minden nap kérjük az Istent, erősítse meg a reményünket – mutatott rá a szónok.
Nem veszítjük el a reményünket, ha Jézus Krisztusra tekintünk. Amikor problémák vannak, nehezebben mennek a dolgok, így megőrizzük a lélekjelenlétünket, és van bátorságunk, hogy elmélkedjünk az isteni gondviselésről. Vannak gondjaink, de van gondviselés – hangsúlyozta a ferences. Vannak dolgok, amik adottak, de mindig képesek vagyunk, hogy a hozzáállásunkat megváltoztassuk.
Urbán Erik emlékeztettet, hogy 9 hónap van még az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusig, így kiváló alkalom, hogy az új évben, az Eucharisztia évében készüljünk erre az eseményre, ami megújulást hozhat. De ezt akarnunk kell, és hozzá kell járuljunk ehhez – nyomatékosította a szónok. 9 hónap van hátra, annyi, amennyi az új élethez szükséges idő. Tartsunk ki, hogy lelkileg meg tudjunk újulni. Tekintsünk Krisztusra, mert ő a mi reményünk, ő a mi reményünk forrása – bátorított Urbán Erik OFM.
A következő elsőszombati Mária-köszöntőt 2020. február 1-jén tartják. A szentmisét élőben közvetítették. Mindazok, akik nem tudtak elzarándokolni a kegyhelyre, megtekinthetik az eseményt a képek alatt elérhető videón.

www.romkat.ro