Jézus érted jött, a legnagyobb bűnösért – mindannyiunkért

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_Fpapaelmelkedese2017.jpgAz Úr közel áll hozzánk, „együttérzése által magára veszi problémáinkat, bűneinket, lelki betegségeinket” – mondta homíliájában Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában január 16-án bemutatott szentmisén.

A pápa homíliájában a leprás meggyógyításának evangéliumi történetéről szólt, és arra buzdított, hogy tekintsünk Jézus együttérzésére, aki eljött, hogy életét adja bűneinkért.
A leprás arra kéri Jézust, hogy gyógyítsa meg: „Ha akarod, meg tudsz tisztítani engem.” Mondatában a „ha akarod” kifejezés egy ima, amely felkelti Isten figyelmét. Kihívás, de egyben a bizalom megnyilatkozása is. Tudom, hogy ő megteheti, ezért rábízom magam. Ez az ember vajon miért érezte úgy, hogy elmondja ezt az imát? – tette fel a kérdést a Szentatya. – Mert látta, hogy Jézus hogyan cselekedett. Ez az ember már tapasztalta Jézus együttérzését. Ez az együttérzés nem sajnálkozás, nem szánalom. Többször visszatér az evangéliumban a naimi özvegy, az irgalmas szamaritánus és a tékozló fiú atyja alakjában.
Az együttérzés a szívből fakad, és arra ösztönöz, hogy cselekedjünk – mutatott rá Ferenc pápa. – Az együttérzés annyit jelent, hogy a másik emberrel együtt szenvedek, magamra veszem szenvedését, hogy megoldjam és meggyógyítsam. Ez volt Jézus küldetése. Nem azért jött, hogy a törvényt hirdesse, majd távozzon. Együttérzéssel jött, vagyis azért, hogy velünk és értünk szenvedjen, és életét adja ezért. Jézus szeretete oly hatalmas, hogy együttérzése elvitte egészen a keresztig, hogy feláldozza életét.
A pápa arra hívott, hogy ismételjük el: „Jézus megkönyörült rajta.” Jézus képes volt belépni mások fájdalmába és problémáiba, mert ezért jött. Nem azért, hogy mossa kezeit, prédikáljon néhányszor, aztán távozzon. Mindig mellettünk áll. „Uram, ha akarod, meg tudsz gyógyítani. Ha akarsz, meg tudsz bocsátani nekem. Ha akarod, tudsz segíteni nekem.” Ennél hosszabb imát is mondhatunk: „Uram, bűnös vagyok, könyörülj rajtam, és érezz együtt velem.” Ez egy egyszerű ima, amit naponta többször is elmondhatunk – buzdított Ferenc pápa. „Uram, én, bűnös azt kérem tőled, hogy légy könyörületes velem!” Szívünk mélyéből mondjuk el többször magunkban: „Uram, ha akarod, te megteheted. Érezz együtt velem!” Ismételjük újra és újra – buzdított a Szentatya.
A leprás a maga egyszerű és csodatevő imájával elérte, hogy meggyógyuljon, hála Jézus együttérzésének, aki szeret minket bűnös mivoltunkban is. Ő nem szégyenkezik miattunk. „Ó, atyám, én bűnös vagyok, hogy mondhatnám én ezt neki...?” – vethetnénk fel. Még jobb így! Ő éppen a bűnösökért jött el. Minél nagyobb bűnös vagy, az Úr annál közelebb áll hozzád, mert érted jött, a legnagyobb bűnösért – mindannyiunkért. Váljon szokásunkká ennek az imának ismételgetése: „Uram, ha akarod, meg tudod tenni.” Mondjuk ezt mindig abban bízva, hogy az Úr mellettünk áll, és együttérzésével magára veszi problémáinkat, vétkeinket, lelki betegségeinket, mindent – zárta homíliáját Ferenc pápa.
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Hiszem, hogy a mainál sokkal szebbé lehet a világunkat tenni, még sok probléma, szenvedés van, amelyet meg kell szüntetni, hatalmas kapuk előtt állunk, mernünk kellene döngetnünk, feltárnunk azokat. Történelmi szemlélet szükséges, hogy azt is lássuk, honnan jöttünk: milyen óriási távot tett meg az ember ezen a földön. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. szeptember 29. kedd, Mihály napja van. Holnap Jeromos napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A Szentírásból tudjuk

A Szentírásból tudjuk, hogy Mária János házában élt. Az is tény, hogy Mária hamarabb halt meg, mint Szent János, aki nem írt arról, hol van Jézus anyja eltemetve. Ez a hallgatás egyben egy kijelentés is lehet.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube