Néphagyományok iránt érdeklődő diákoknak hirdet levelezőversenyt a Hagyományok Háza

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_nephagyomany.jpgItt a labda, hol a góóól?! Hajrá biztassuk a diákjainkat, 

Csaba t.
A budapesti Hagyományok Háza Forgószél és Garabonciás néven hon- és népismereti levelezőversenyt hirdet. A szervezők – a korábbi években a versenytársak harmadát kitevő – külhoni diákok jelentkezését is várják.
A Forgószél és Garabonciás országos hon- és népismereti vetélkedő célja, hogy olyan diákokat szólítson meg, akik vagy nem tanulnak az iskolában hon- és népismeretet, vagy kifejezetten érdeklődnek a néphagyományok iránt, s szeretnének elmélyedni a tradíciók gazdag világában, derül ki Legeza Márta, az intézmény közművelődési munkatársának közleményéből.
A jelentkezési határidő szeptember 25. A versenyt két korosztályi csoportra – egyéni versenyként – hirdetik meg: a „Forgószelesek” azok az 5-6. osztályosok, akik játékos feladatlapok segítségével ismerkednek a néphagyományokkal.
Minden évben három – őszi, téli és tavaszi – fordulóban küldik ki a tanároknak az anyagot, akik sokszorosítják a feladatlapokat, s eljuttatják a versenyzőknek.
Mintegy kétszáz fiatal vesz részt a megmérettetésen az egész Kárpát-medencéből. A legjobbak a középdöntőbe kerülnek, amit szintén levelező módszerrel szerveznek. A negyven legjobb fiatal a három helyszínen szervezett döntőben személyesen méri össze a tudását. Közülük is a kiemelkedők egyhetes jutalomtáborban vehetnek részt nyáron, de a többiek is értékes jutalmakkal térhetnek haza.
A 7-12. osztályos „Garabonciások” önálló kutató munkával három fordulóban mérik össze tudásukat. Minden évben egy kiemelt témához kapcsolódó kérdéssort kapnak. Idén a népi táplálkozás áll a fókuszban mindkét korcsoportban, így a versenyzők elmehetnek nagyszüleikhez, „konyhatündér” idős ismerőseikhez, s kifaggathatják őket a népi táplálkozás egykori szokásairól, fortélyairól.
Emellett a témához illő népszokásokat, mondókákat, népdalokat kötnek csokorba. Munkájuk eredményét fogalmazásban összegzik. 2020-ban negyvenen vehettek részt a tihanyi jutalomtáborban, a Dunántúli Bourdon Zenei Tábor keretein belül, festői környezetben.
A kézműves foglalkozásoknak – többek között nemezelésnek, bőrözésnek és csontfaragásnak – egy juhhodály adott otthont, emellett a résztvevők néptánc- és népdalfoglalkozásokon lehettek együtt. A játékos munka mellett kikapcsolódásra is nyílt lehetőség: fürdés, métázás, népi játékok szerepeltek a palettán.
A szervezők szerint a levelezőverseny a járványhelyzetben is hatékony, emellett a beküldött dolgozatok színvonala évről vére nő, és akik már egyszer indultak a versenyben, a következő évben sokkal motiváltabban vetik bele magukat a megmérettetésbe. 
Információk: „Forgószél és Garabonciás”

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Mikor én letérdelek, nem egy személytelen lénynek ismételgetem a mantrákat, hanem megszólítom a teremtő Atyámat. Az én Istenemet Atyámnak szólíthatom, hol bűnbánó, hol hálaadó, hol kérő imámban. Valakivel beszélgetek. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. december 2. szerda, Melinda és Vivien napja van. Holnap Ferenc napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Az lenne a fontos

Világunkat úgy képzelem el, mint egy óriási puzzle-t: megvan itt minden, csak a gonosz egy kissé összezavarta a darabokat. Nekünk nyugodt, békés, kitartó munkával sikerülhet, sikerülnie kell mindent szépen helyre rakni.
Ez nagyszerű dolog, emberhez méltó élet, számomra szebb, mint a tökéletes kész világot szájtátva szemlélni. Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube