Több ezer rendőr és a vatikáni csendőrség közösen gondoskodik Ferenc pápa biztonságáról Budapesten

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_NEK-TEK.jpgTöbb ezer rendőr dolgozik azért, hogy Ferenc pápa biztonságban legyen vasárnap Budapesten – mondta el Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szeptember 10-i, pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Sem a magyar hatóságoknak, sem a vatikáni csendőrségnek, sem a nagy nemzetbiztonsági szolgálatoknak nincs a pápa fenyegetettségére utaló információjuk, így nincs technikai akadálya a látogatásnak – közölte Hajdu János, aki szerint a néhány órás látogatás neuralgikus pontja az, amikor az egyházfő a pápamobillal közlekedik, és a legközelebb kerül a hívekhez. Hozzátette, hogy utóbbiak csak ellenőrzés után léphetnek a területre.
A 2020-ra tervezett pápalátogatásra már akkor megkezdődött a felkészülés. Az elmúlt hónapokban a Terrorelhárítási Központ már csak erre koncentrált, a műveleti, személyvédelmi és felderítési szakmai igazgatóságok is kiemelt feladatként kezelték a biztosítást. „Mindent megtettünk, ami az erőnkből és a technikánkból telik, hogy a pápa biztonságban legyen” – fogalmazott Hajdu János, hangsúlyozva, hogy együttműködnek a rendőri és titkosszolgálati társszervekkel.
Az előkészületekről szólva elmondta: a vatikáni csendőrséggel megtervezték a pápa útvonalát és annak biztosítását a reptértől a Hősök teréig, valamint alternatív útvonalakat jelöltek ki. Előkészítették a Hősök terét és a Szépművészeti Múzeumot is, ami nem csupán látványos személyvédelmi intézkedést jelent, hanem megelőzően hetekig tartó tűzszerészeti munkát is.
A pápa személyvédelmét a TEK és a vatikáni csendőrség együtt látja el – mondta Hajdu János.
Forrás: MTI
Fotó: Máthé Zoltán/MTI
Magyar Kurír