Fából faragott szentek a csíksomlyói pünkösdi búcsún

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_DJfafaragoSztszobrok.jpegFába vésett szentjeink címmel nyílik kiállítás a marosszentannai Demeter József fafaragó műhelyében készült alkotásokból május 25-én Csíksomlyón, a volt községháza épületében. A pünkösdi búcsú programjába illeszkedő tárlaton több mint ötven, stációkat ábrázoló domborművet, valamint Mária, az apostolok, illetve Árpád-házi szentek faragott szobrait tekinthetik meg az érdeklődők.

Az elmúlt huszonöt évben készült egyedi példányokból válogat az a kiállítás, amely Fába vésett szentjeink címmel május 25–29. között (a pünkösdi búcsú idején) tekinthető meg Csíksomlyón, a volt községháza épületében naponta 9 és 19 óra között. A marosszentannai Demeter József fafaragó alkotóműhelyében született, általában 60–70 cm-es alkotások hársfából készültek, az egyetlen olyan fából, amelyet nem kedvel a szú. A tárlaton több mint ötven, stációkat ábrázoló domborművet, valamint Mária, az apostolok, illetve Árpád-házi szentek faragott szobrait tekinthetik meg az érdeklődők. 
„Az alakok megformálását alapos dokumentálódás előzi meg, de gyakran a megrendelői igények is befolyásolják a végeredményt. A kiállításon szerepelnek natúr, pácolt és festett technikai változatok, amelyek egyszerre ízlés- és stílusjelzők is” – jellemezte az alkotásokat Túrós Eszter művészettörténész. Hozzátette, az egyik különleges darab a prágai kis Jézus alakja, amely Böjte Csaba ferences testvér kérésére készült. A 17. századi öltöztetőszobor helyi változata magyarországi szimbólumokban, varrottas mintájú öltözékben pompázik. 
Egy másik hangsúlyos darab a bejáratnál fogadja a látogatókat. A közel két és fél méteres Jézus szíve szobor hatalmas méretei ellenére egy kicsinyített mintadarabja egy folyamatban lévő monumentális méretű megrendelésnek.
„A kizárólag kézi faragású, finoman megmunkált alkotások egyszerre nyújtanak rálátást Demeter József vallásos tárgyú munkáira, és teszik lehetővé, hogy jobban megismerjük szentjeinket. Kivételes kiállítás, amely a csíksomlyói alkalmat követően újabb helyszíneken is bemutatkozik majd” – osztotta meg a művészettörténész.
A marosszentannai Demeter József fafaragással szerezte hírnevét. 1998-ban alapított, mára közel húsz embert foglalkoztató műhelyében a világ minden részére készítenek szobrokat, domborműveket. Egyházi körökben liturgikus és történelmi alakokat ábrázoló műveiket ismerik. Néhány éve a csíksomlyói kegytemplom napba öltözött Boldogasszonyát faragta újjá, de magyar zarándokok révén a pápának is vittek már a kezei alól kikerült Szent József-szobrot. Műhelyében vadászati, halászati témájú tárgyak is készülnek, munkájuk jelentős részét azonban a vallásos tárgyú fafaragás jelenti. 
FOTÓ: DEMETER JÓZSEF MAGÁNGYŰJTEMÉNYE
www.szekelyhon.ro