A párizsi Notre Dame katedrális harangjai

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_346052387_230173109636021_2453576268186313186_n.jpgA párizsi Notre Dame katedrális helyreállított harangjai. Az új harangok:

A bourdon "Marie" (6,023 kg; 206,5 cm átmérőjű) a katedrális különleges védelmezőjének, Nagyboldogasszonyának ajánlva. Ugyanaz a bourdon másolata, aki 1378-tól 1792-ig játszott a hírhedt republikánus fosztogatás évében. Bele van gravírozva az "Üdvözlégy Mária" és egy csillagokkal körülvett Szűzanya medálja; frizo a mágus királyok imádatát és a kánai esküvőit jelképezi, végül pedig egy dicsőségkereszt "Via viators quaerit" felirattal ("Én vagyok a út az utazók keresésére”).
A „Gábriel” harangot (4,162 kg és 182,8 cm átmérőjű) Szent Gábor arkangyalnak ajánljuk, aki az ige megtestesülését jelentette be Noossa Senhorának. Ebben a harangban van írva az Angelus első mondata „Az Úr angyala hirdette Máriát” – plusz 40 zászlós, amely szimbolizálja azt a 40 napot, amelyet Jézus a sivatagban töltött, és a zsidók átkelésének 40 évét a Sínai-sivatagon; az ottani harang koronájában a lis e virágai, csillagokkal körülvéve, a mi asszonyunk és a kis Jézus. A harang testén egy Dicsőségkereszt is található „Via travelers quaerit” felirattal és a Párizs szívében lévő katedrális profiljával.
Az "Anna Genoveva" harangot (3.477 kg; 172,5 cm átmérőjű) Santa Anának, Nagyboldogasszony édesanyjának és Szent Genovevának, Párizs védőnőjének és védelmezőjének ajánljuk. Meg van írva benne az Angelus második mondata: "És ő a Szentlélektől fogant". Három sáv a Szentháromságot szimbolizálja; a tűzlabaretták Szent Genoveva kitartását idézik, másrészt a „Gábriel” harangot ismételik.
A „Dionüszosz” harang (2502 kg; 153,6 cm átmérőjű) Szent Dionysust, Párizs első püspökét emlékezteti. A pápa küldte, a püspök mártíromságot szenvedett. Ebben a harangban Angelus harmadik jakulációja van írva: „Íme az Úr szolgája”. Hét együttes szimbolizálja a Szentlélek hét ajándékát és az Egyház hét szentségét. A mártíromságot szimbolizáló tervek, a dicsőség keresztje, a korábbiakkal azonos feliratok és rajzok is vannak.
A "Marcelo" harang (1,925 kg; 139,3 cm átmérőjű), Szent Marcelo, Párizs kilencedik püspöke emlékére, akit a párizsiak nagyra becsültek a szegények és a betegek iránt érzett jótékonyságáért. Ebbe a harangba van írva az Angelus negyedik mondata: "Légy velem a te szavad szerint". Öt sáv szimbolizálja a Szentháromság három személyét, és a két természetet, amely egy Istent alkot Jézus Krisztus megtestesülésében. Túl sokban lépést tart az előző modellekkel.
Az "Est êv ão" harang (1,494 kg; 126,7 cm átmérőjű) a jelenit megelőző és Szent Istvánnak szentelt párizsi katedrálist emlékezteti. Ebben a harangban van feljegyezve Angelus ötödik jakulációja: "És az ige test lett". E jakuláció tiszteletére rendezett szám és különböző indítékok Szent István mártíromságát idézik fel. A dicsőség keresztje, a Miasszonyunk, a fiú Jézus kifejezései és képe és a Notre Dame profilja, mint az eddigiekben.
A "Bento-Jose" harang (1,309 kg; 120,7 cm átmérőjű) XVI. Bentó pápára és Szent Józsefre utal. Felirat az Angelus hatodik mondatával: „És köztünk lakott. "Tizenkét sáv szimbolizálja a tizenkét apostolt Szent Péter billentyűi alatt. Cross of Glory és egyéb részletek, mint eddig.
Mauritius harang (1,011 kg; 109,7 cm átmérőjű) Mauritius de Sully, Párizs 72. püspöke emlékére, aki 1163-ban letette a Notre Dame-i katedrális első kövét. Ebben a harangban az Angelus hetedik mondata van felírva: „Imádkozz értünk, Istennek szent anyja”; nyolc csík a teljességet szimbolizálja (7+1); a katedrális terv építészeti elemei, építőinek megidézése, Dicsőségkereszt stb. , mint az előzőekben.
A legkisebb Jean-Marie harang (782 kg; 99,7 cm átmérőjű) Jean-Marie Lustiger bíborosról kapta a nevét. Az Angelus nyolcadik és egyben utolsó mondata van benne: „Hogy méltóak legyünk Krisztus ígéreteire”, kilenc szám a kilenc angyali hierarchiát szimbolizálja; a harang testében a négy evangélista kezdőbetűi, mindegyik a maga szimbólumával.