2024 Imádság Éve!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_FPAPA24.jpg2024-es évet, mely megelőzi a jubileumot, az imádságnak szenteljük. 

Egy egész évet az imádságnak szentelünk. 

És ki lehetne jobb tanítónk, mint a Szűzanya?

 

Ferenc pápa
 
 
Január 21-én a Szentatya a vatikáni Apostoli Palota ablakából mintegy húszezer hívővel és zarándokkal együtt imádkozta el a déli Mária-imát, az Úrangyalát. Az evangéliumról szóló elmélkedése után meghirdette az imádság évét, mely arra szolgál, hogy segítsen bennünket felkészülni a 2025-ös szentév gyümölcsöző megélésére.
Ferenc pápa először a 2023. december 31-én, a Szent Péter-bazilikában a Boldogságos Szűz Mária, Isten anyja főünnepének első esti dicsérete alkalmával elmondott szentbeszédében tett utalást az imádáság évére. Akkor így fogalmazott:
„Kedves testvérek, a zarándoklat, különösen az igényes zarándoklat, alapos felkészülést igényel.
Ezért a következő évet, mely megelőzi a jubileumot, az imádságnak szenteljük. Egy egész évet az imádságnak szentelünk. És ki lehetne jobb tanítónk, mint a Szűzanya?
Járjunk az ő iskolájába: tanuljuk meg tőle, hogy minden napunkat, minden percünket, minden elfoglaltságunkat belső tekintetünket Jézus felé fordítva éljük meg! Az örömöket és a bánatokat, a sikereket és a problémákat – mindent Jézus, az Úr jelenlétében és kegyelmével éljünk meg! Mindent hálával és reménnyel!”
A Szentatya január 21-én, délben, az Isteni igéjének vasárnapján az Úrangyala elimádkozása után meghirdette az imádság évét. Ferenc pápa a következő szavakkal fordult a Szent Péter téren összegyűlt emberekhez:
„Kedves testvéreim!
A következő hónapok a szent kapu megnyitásához vezetnek bennünket, ezzel kezdjük majd a szentévet. Kérlek benneteket, fokozzátok imádságotokat, hogy felkészüljünk e kegyelmi esemény helyes megélésére, és megtapasztaljuk benne az Istenben való remény erejét. Ezért ma elkezdjük az imádság évét, melyet annak szentelünk, hogy újra felfedezzük, milyen nagy értéke van az imádságnak, és hogy feltétlen szükségünk van rá mind személyes életünkben, mind az Egyház és a világ életében.
Segítségünkre lesznek azok a segédanyagok is, amelyeket az evangelizációért felelős dikasztérium bocsát majd rendelkezésünkre.”
Az imádság éve folyamán a Magyar Kurír és az Új Ember tematikus anyagaival igyekszik segíteni az Olvasókat a szentévre való készületben.
Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Merényi Zita (archív - Ferenc pápa a Forrásponton)
Kuzmányi István/Magyar Kurír