Megkezdődött az idei taizéi találkozó Rotterdamban

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_taize.jpgRotterdamban kedden megkezdődött a taizéi közösség idei ökumenikus vallási találkozója, amelyre mintegy 30 ezer fiatalt várnak Európából és máshonnan.

Az ötnapos rendezvény kulcsszavai a boldogság, az együttérzés és a megbocsátás, ezekről folytatnak majd eszmecserét a résztvevők – mondta Emil fráter, a mozgalom egyik szóvivője.
A találkozóra Hollandiából 10 ezer, Európa más országaiból 20 ezer katolikus, protestáns és ortodox fiatal jön el a szervezők várakozása szerint. Holland családoknál helyezik el őket. Az első közös ima kedd este lesz.
A rendezvényt több fontos személyiség üdvözölte, köztük XVI. Benedek pápa, I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, valamint Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.
A nemzetközi találkozókat minden évben más helyszínen megszervező ökumenikus közösség a burgundiai Taizé településről kapta a nevét, ahol 1940-ben alapították meg. Ökumenikus alapon szerveződik, vagyis egyetlen keresztény egyház fennhatósága alatt sem áll, de jó kapcsolatokat ápol mind a keresztény, mind a nem keresztény vallásokkal.
Kossuth Rádió