A szentatyánál járt a nagyváradi püspök

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_2339574_nagy.jpgXVI. Benedek pápa jóváhagyásával és megbízásából 2010. október 30-án a nagyváradi székesegyházban Angelo Amato bíboros, a Szentté Avatási Kongregáció prefektusa boldoggá avatta Bogdánffy Szilárd vértanú püspököt. Az elmúlt hét folyamán, január 11. és 14. között Böcskei László megyés püspök meglátogatta mindazon római hivatalokat és személyeket, amelyek hozzájárultak a boldoggá avatás előkészítéséhez és kivitelezéséhez.

A látogatás kedden reggel szentmisével kezdődött, amit Böcskei László a Szent Péter-bazilika alagsorában található Magyarok Nagyasszonya-kápolnában mutatott be.
A Szentté Avatási Kongregációnál találkozott Angelo Amato bíboros-prefektussal és munkatársaival, akik a boldoggá avatáshoz szükséges anyagokat előkészítették és lefolytatták a hivatalos eljárást. A megyés püspök örömének és elégedettségének adtak hangot, hisz egy olyan ügyet sikerült lezárni, amely egyrészt bemutatja a világnak, milyen megpróbáltatásokat kellet kiálljon a katolikus egyház Romániában, másrészt rávilágít a püspököknek és a híveknek az üldöztetés ideje alatt tanúsított hősies helytállására. A beszélgetés alatt elhangzott, hogy napjainkban mennyire fontos ezen példák kiemelése, hisz ma is sokan halnak meg keresztény hitükért, az egyházhoz való tartozásukért. A bíboros elismeréssel nyilatkozott a boldoggá avatásról, és örömmel várja a következő látogatását Romániába, amikor ez év július 3-án Szatmárnémetiben boldoggá avatja Scheffler János vértanú püspököt.
Az Istentiszteleti Kongregációnál tett látogatása alkalmával a nagyváradi főpásztor Boldog Szilárd püspök tiszteletéről tárgyalt, hogy azt a liturgián keresztül megfelelő szövegekkel és megfelelő módon végezzék. Tulajdonképpen munkatalálkozó volt, amelynek fő célja, hogy a vértanú püspök tiszteletére rendelt ünnep (október 3.) szövegei mielőbb használatba kerülhessenek.
Az Olasz Püspöki Konferencia székhelyén tett látogatása alkalmával Böcskei László köszönetet mondott az eddigi támogatásért; szó esett a nagyváradi egyházmegye jelenéről és további terveiről.
A látogatás fő pontját a szerdai általános kihallgatás, illetve a szentatyával való személyes találkozás képezte. Böcskei László megyés püspök köszönetet mondott a boldoggá avatás nagy kegyelméért és a nagyváradi római katolikus egyházmegye nevében ajándékot adott át a pápának: egy Bogdánffy Szilárd emlékérmet, valamint egy, a székesegyházról készült fotóalbumot, jelezve ezzel, hogy a boldoggá avatás a székesegyház felszentelésének 230. évfordulóján történt. A szentatya örömét fejezte ki, hogy Bogdánffy Szilárd a boldogok sorába kerülhetett. Elismeréssel szólt a boldoggá avatás szertartásáról, ami a hívek nagy lelki hasznát szolgálta. A nagyváradi egyházmegye híveit a további kitartó imára buzdítja, hogy boldog Szilárd püspök mielőbb a szentek sorába kerülhessen. XVI. Benedek pápa áldását küldte az egyházmegye papjaira és híveire egyaránt.
A megyés püspök meglátogatta a Pápai Magyar Intézet közösségét, amely fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepli. Az intézet képviselői is részt vettek a szerdai általános kihallgatáson, ahol a pápa magyar nyelven köszöntötte őket. A Pápai Magyar Intézet elődje a Papi Osztály 1928-tól működött a Collegium Hungaricum keretében. Ez az Osztály magyar papok római továbbképzésére jött létre. A harmincas évek végére önálló lett, és így 1940. július 16-án nyerte el Serédi Jusztinián bíboros közbenjárásra a pápai címet.
Reggeli Újság