Bemutatták a pápa a Betegek Világnapjára írt üzenetét

A Lourdes-i Szűzanya liturgikus ünnepe, február 11-e egyben a Betegek Világnapja is, amelyet II. János Pál kezdeményezésére 1993 óta tartanak meg világszerte. Az idén XIX. alkalommal kerül rá sor, amelyre a hagyományoknak megfelelően a Szentatya üzenetet fogalmazott meg „Ti az Ő sajgó sebei által gyógyultatok meg” (1Pt 2,24) címmel. A pápai dokumentumot február 3-án, csütörtökön délelőtt mutatták be a Szentszék Sajtótermében Zygmunt Zimowski érsek, az Egészségügyi Pápai tanács elnökének részvételével, aki részletesen ismertette XVI. Benedek üzenetét a jelenlévő újságíróknak.

A Szentatya elsősorban a keresztény hit szemszögéből a szenvedés misztériumán való elmélkedésre hívja a híveket. Elsősorban annak érdekében, hogy a magányos, betegségben szenvedő embertársainkra irányítsa a figyelmet, akik megfelelő ellátás nélkül tűrik a szenvedést. Az egészségügyi ellátás megújulásakor három fontos tényezőt kell figyelembe venni – magyarázta XVI. Benedek üzenetét az Egészségügyi Pápai Tanács elnöke. Az első az emberi személy központi szerepe a betegellátásban, aki még nagyobb figyelemre és segítségre szorul betegségében. A második az egészségügyi ellátás hiteles megújítása, emberközelivé tétele. A harmadik pedig az egyházak szerepére irányul, amelynek kapcsán a Szentatya azt kérte a világ egyházmegyéinek híveitől, hogy a Betegek Világnapja adjon lehetőséget a szenvedők és betegek helyzetének javítására, hatékonyabbá tételére.
A sajtókonferencián Zimowski érsek a pápai üzenet egyéb témáiról is szólt, így pl. a betegek és szenvedők, mint a rosszat legyőző Szeretet tanúságtevői vagy a pápa felhívása, miszerint a szenvedés és a Betegek Világnapja nem csak az idősebb embereket érintik, hanem a fiatalokat is, akik az Eucharisztiából kiindulva példát mutathatnak a szolidaritásról és a szeretetről.
A sajtókonferencián a megalapításának 25. évfordulóját ünneplő Egészségügyi Pápai Tanács elnöke elmondta, hogy XVI. Benedek a Betegek Világnapjára írt üzenetét egy felhívással zárja: arra kér minden hívőt, hogy erejének megfelelően tevékenykedjen és tegyen meg mindent a figyelmesebb és jobb egészségügyi ellátás megvalósulása érdekében. Fontos, hogy az válaszoljon a beteg valódi szükségleteire – írja a pápa. Arra kell törekedni, hogy az egészségügyi struktúrák minden beteget be tudjanak fogadni és el tudjanak látni, senki se maradjon magára. A betegek arcában Krisztust kell meglátnunk – magyarázta XVI. Benedek a Betegek Világnapjára írt üzenetét Zygmunt Zimowski érsek, az Egészségügyi Pápai Tanács elnöke a február 3-i sajtókonferencián.
(hh)