XVI. Benedek: Ha nem látjuk Istent, nem látjuk a bűnt sem

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_1478950_nagy.jpgNagyböjt első vasárnapján az Úrangyala-imádság előtt a Szentatya a nagyböjti időről beszélt a Szent Péter téren egybegyűlteknek.

Ez a liturgikus idő lelki utazás, felkészülés a húsvétra. Követjük Jézust, aki a kereszt felé tart. A pápa feltette a kérdést: miért van a nagyböjt, miért van a kereszt? A válasz: mert létezik a bűn, amiből minden rossz fakad. Elmondta, hogy a bűn fogalma a világ vallásos szemléletét feltételezi. Ha az emberek nem vesznek tudomást Istenről, nem fogadják el a bűn létezését sem. A Szentatya egy hasonlattal erősítette meg ezt az igazságot: amikor eltűnik a nap, eltűnnek az árnyékok is. Amikor eltűnik szemünk elől Isten, nem látjuk a bűnt sem. Akkor értjük meg, hogy mi a bűn (ami nem egyezik meg a pszichológiai értelemben vett bűntudattal), ha megértjük, ki Isten.
Az erkölcsi rosszal szemben Isten szembeszegül a bűnnel, hogy megmentse a bűnöst: nem a halálát akarja, hanem azt, hogy megtérjen és éljen. Isten a történelem során mindig közbelép ennek érdekében, szabadságra akarja vezetni gyermekeit. A legnagyobb szolgaság a bűn szolgasága. Ezért küldte el Fiát, hogy megszabadítson a gonosz uralmától, áldozatként meghaljon a kereszten. Amikor az evangélium Jézus megkísértéséről beszél, akkor azt érzékelteti, milyen nagy erőkkel szállt szembe a sátán Isten üdvözítő tervével. XVI. Benedek hangsúlyozta, hogy a nagyböjt liturgikus idejében Krisztus mellé állunk a bűnnel szemben.
Mária segítségét kérte, hogy nagyböjti utunk a megtérés gyümölcseit teremje. Kérte a híveket, hogy imádkozzanak érte és a római kúriáért, mert vasárnap este kezdik meg egyhetes lelkigyakorlatukat.
Az Úrangyala elimádkozása után megemlékezett a Japánt pusztító földrengésről és szökőárról. Közelségéről biztosította az ország népét, imádkozott az áldozatokért és családtagjaikért.
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Isten a szeretet. Nem Ő hullatja az erdőinkre a kénes esőt, nem Ő szemeteli tele világunkat meggondolatlanul, nem is Ő dobja le az atombombát, nem Ő szervezi a világháborúkat, a veszekedéseket, az ellenségeskedést, nem Ő hagyja az úton az éhező gyermekeket, nem Ő készíti a kábítószert, hanem mi, emberek. A mi bűneink, vakságunk, butaságunk hozza a nyakunkra a sok bajt. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. augusztus 25. vasárnap, Lajos és Patrícia napja van. Holnap Izsó napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Nagyon tetszik nekem...

Nagyon tetszik nekem az, hogy a mi Urunk, Jézus Krisztus, amikor a keresztet hordozta, nemkemény, hollywoodi mosollyal, egyenes derékkal, vasalt ingben vitte a keresztet.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube