Hatalmas az érdeklődés a Csaba királyfi rockopera iránt

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_csabaproba1_b.jpgA Csaba királyfi székely nemzeti opera előkészületeivel a végső fázisba jutottak, a rendező több mint egy hete már próbál a táncosokkal a gyergyószárhegyi kultúrházban, a korábbi cikkeinkben felsorolt helyi és magyarországi színészek a napokban fognak érkezni a próbákra. G. Nagy István Ilián, a darab szerzője hangsúlyozta, hogy jó idő függvényében az opera augusztus 20-án bemutatásra kerül 20 órától a Lázár-kastélyban.

A szerző elmondta, hogy a darabban megközelítőleg 80 ember fog szerepelni, statisztálni. A kórusok mellett a Székely Lovasíjász Egyesület is kiveszi a részét a műsorból, továbbá a gyergyószentmiklósi Csabafiak, a Gyergyó környéki falvak tánccsoportjai, emellett a csíkszeredai és a gyergyói színházak rengeteg jelmezzel hozzájárultak a műsor támogatásához. Az ősbemutatót rögzíteni fogja a Hajdú-Bihar megyei televízió, több stáb közreműködésével – mondta el G. Nagy István Ilián.
Orza Călin, a darab rendezője arról számolt be, hogy bőven tudja azokat a tapasztalatokat kamatoztatni, amelyeket például az erdélyi István a király rockopera bemutatóin szerzett. Kitért arra is, hogy csupán annyi a különbség a két darab megrendezése közt, hogy korábban hivatásos táncosokkal dolgozott, viszont a Gyergyói-medence táncosai annál lelkesebbek.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_csabaproba4_b.jpg„Meglepő az emberek hozzáállása, mivel hihetetlenül elhivatottan dolgoznak. Folyamatosan érdeklődnek az emberek az opera kapcsán, igyekszünk a darabot látványosra teremteni, hiszen a Lázár-kastély megadja ennek a kellő hangulatot – ugyanakkor fel is teszi a mércét. Csaba királyfit a legtöbben a székely himnusz beli Csillag ösvényről „ismerik”, viszont ez a darab jóval több részletet is tartalmazni fog” – fogalmazott a rendező. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy igyekeznek egy fehér lovat is színpadra vinni, hiszen mind a mitológiában, mind pedig a történelemben számtalanszor megjelenik.
Elmondta még, hogy Gyergyószárhegyen sétálva találkoztak Angi István helyi fafaragóval, aki éppen a hét vezér alakját faragta meg. Mivel nem kerülte el a figyelmét, a hét szobor be lesz építve a darab díszleteibe. „Megtiszteltetésnek érzem, hogy én rendezhetem a Csaba királyfit. Pályafutásom során többször nyúltam magyar mitológiai témákhoz, tulajdonképpen ez a rockopera a hasonló munkáim megkoronázása lehet. Emelkedett lélekkel dolgozunk rajta mindannyian!” – fejezte be Orza Călin.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_csabaproba2_b.jpgMegtudtuk, rossz idő esetén a bemutató időpontját egy nappal elhalasztják.
Antalfi József

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. július 11. szombat, Nóra és Lili napja van. Holnap Izabella és Dalma napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Az Egyház sok jót hozott létre

Az Egyház sok jót hozott létre, ami rendkívüli és korszakalkotó volt az adott korban: kórházakat, iskolákat alapítottak, a rabszolgaságot eltörölték, felkarolták a szegényeket, elesetteket...
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube