Négy személyből csak egy rendelkezett a két százalékkal Háromszéken

ImageHáromszék alkalmazottainak mintegy negyede rendelkezett tavaly 2006. évi személyi jövedelemadójá­nak két százalékáról, a civil szervezeteknek juttatott összeg megközelíti a 400 000 új lejt.

 

 

A megyei pénzügy adatai szerint 12 874 személy rendelkezett 2006-os adójának két százalékáról, és juttatta azt valamelyik általa választott civil szervezetnek, egyháznak. Ez becslések szerint a lehetséges felajánlók mintegy negyede. Az összesen 382 868 lejen 795 civil szervezet osztozik, tehát egy szervezet átlagban közel ötszáz új lejt kapott ezen a jogcímen. Az adatokból kitűnik az is, hogy Háromszéken egy személy átlagban közel harminc lejt juttatott a civil szervezeteknek.

A legtöbb pénzt a megyei rendőrség keretében működő, a rendőrök kölcsönös támogatását szolgáló egyesület kapta (közel 16 000 lejt), következik a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen, illetve a kézdivásárhelyi Beatus Eusebius alapítvány mintegy tizenegy-, illetve kilencezer lejjel. Az öt városi adókörzetből a megyeszékhely áll az élen, az összegek közel kétharmada itt bejegyzett szervezetekhez jutott. A körzetenként legnagyobb összeget magáénak tudó öt civil szervezet összességében az adományok 27 százalékát kapta. Ezek között mind oktatási, mind művelődési, illetve szociális és egészségügyi tevékenységet folytató szervezetek megtalálhatóak, ugyanakkor — a már említett rendőregyesület mellett — az egyházak is élvezték a felajánlók bizalmát.
Minden alkalmazott idén is rendelkezhet személyi jövedelemadójának két százalékával. Az összeget május végéig egy nyilatkozat kitöltésével juttathatja el az általa kiválasztott civil szervezetnek, egyháznak.
Ferencz Csaba, Háromszék